Afectiunile trompelor uterine

Trompele uterine, denumite şi oviducturi, salpinge sau tubele lui Fallopio, sunt două tuburi flexibile,cu contractilitate prprie cu lungimea de 10 – 14 centimetri şi cu diametrul interior in jur de 0,5 cm.

Ele se termină la nivelul fiecarui ovar printr-un pavilion cu franjuri mobili (fimbrii), ce captează ovocitul eliberat la suprafaţa ovarului. Este dovedit stiintific, de altfel, că trompele uterine reprezintă locul de intalnire dintre ovocit şi spermatozoizi, adica fecundatia se realizeaza la nivelul trompei uterine.

Rolul trompelor uterine, din punct de vedere al mediului intratubar si al motilitatii cililor, este acela de a asigura supravieţuirea şi trecerea spermatozoizilor şi a ovocitului spre locul de fecundatie şi trecerea ovocitului fecundat înapoi spre uter, unde se va implanta în endometru. Afecţiunile localizate la nivelul trompelor uterine, care pot fi obstruate, distruse complet sau parţial, iimpiedica transportul ovocitelor din trompe în uter. Aceasta duce la infertilitate.

In cele mai multe cazuri, obstructia trompelor are la baza o infecţie cronica, persistenta de multi ani. Alte cauze posibile sunt sarcinile ectopice, aderentele intraabdominale (adic. alipirea intestinului de trompe sau ovare) sau endometrioza. Existenţa unei trompe uterine anormale, cudata sau partial obstruata poate fi principala cauză a unei sarcini extrauterine.

Mai exact, o trompă uterină anormală împiedică ca oul fertilizat să ajungă în uter si-l retine in trompa, unde continua sa se dezvolte spre embrion. Trompa uterină anormală poate apărea în urma unei infecţii pelvine cronice, recidivante, în urma unei intervenţii chirurgicale la nivelul acesteia sau din cauza existenţei endometriozei (prezenta mucoasei uterine în afara uterului).

Teste speciale pentru verificarea stării de integritate a trompelor uterine.

Alte cauze ale unei trompe uterine anormale pot fi determinate de unele boli inflamatorii pelviene cauzate de infectii cu Chlamydia sau Neisseria Gonorhoae, ce determină apariţia unui ţesut inflamat la nivelul acestui organ. În aceste condiţii, se recomanda ca, in caz orice simptom pe care il percepi la un moment dat în starea ta de sănătate trebuie discutat cu medicul specialist in infertilitate, singurul în măsură să identifice cauza problemelor tale. Cea mai simpla si neinvaziva testare a permeabilitatii trompelor uterine este ultrasonografia,care se realizeaza sub control ecografic si nu foloseste deloc iradiere cu raze X, cum este cazul histerosalpingografiei.  Deasemeni, analiza anatomiei actuale a organelor genitale interne poate fi realizată prin intermediul unei laparoscopii exploratorii care poate deveni şi intervenţională în momentul în care se descoperă aderenţe între organele pelvine între ele sau cu peretele abdominal. De asemenea, o histerosalpingografie va poate spune gradul de permeabilitate al trompelor uterine, putând totodată să înlăture obstrucţii minore ale traiectului trompei uterine.

Necesitatea instituirii unui tratament medicamentos este o decizie care aparţine medicului care se ocupă de cazul tău şi care se foloseşte atât de datele obţinute în urma consultului clinic cât şi de informaţiile care reies din investigatiile suplimentare.

Întrebare: Ce se poate face dacă există riscul apariţiei infertilităţii?

Pentru a rezolva problemele legate de infertilitate va trebui să te adresezi unei clinici specializată in astfel de afecţiuni. Există femei care se nasc cu trompe sinuoase sau scurte şi în acest caz problema se rezolvă pe care chirurgicală.

Medicii specializati in infertilitate pot rezolva infertilitatea prin metode simple,atunci cand este posibil (retete, instilatii utero tubare) sau prin interventii chirurgicale, care vor permeabiliza, vor elibera trompele uterine.

In caz de obstructie tubara bilaterala, nu mai exista indicatie operatorie, adica trompele nu mai pot fi “deschise”, repermeabilizate.

In acest caz, se recomanda proceduri de reproducere umana asistata( RUA).

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11