Daca aveti boli ale tiroidei si ramaneti insarcinata, mergeti lunar atat la medicul ginecolog cit si la cel endocrinolog.

Sarcina agraveaza bolile tiroidiene.

Chiar daca tiroida functioneaza perfect, pana in luna a noua de sarcina, isi mareste volumul de 4 ori. Si pe perioada alaptarii, aceasta glanda este suprasolicitata si poate dezvolta chisturi.

Se stie ca numarul de sarcini poate sa creasca riscul de chiste pe tiroida, riscul de aparitie a hiperfunctiei, deci femeile cu mai multi copii au un risc mai mare decat cele cu o singura nastere.

Si tiroiditele auto-imune pot fi determinate de sarcina. Medicul endocrinolog este cel care trebuie sa recomande tratamentul. Aceasta numai dupa o diagnosticare care include consultatia si alte investigatii.

Prima data se face examinarea ecografica si, daca in urma acestei investigatii, se detecteaza prezenta unui nodul si, mai ales, a unui nodul solid, se pune problema:

Este un nodul hiperfunctional, adica un grup de celule care functioneaza mai mult decat trebuie?

Sau este un nodul rece, din punct de vedere al functiei, in care celulele nu isi desfasoara activitatea cum trebuie?

In cazul descoperirii unui nodul rece, urmatorul pas este scintigrafia tiroidiana. Aceasta este singura metoda de investigatie care poate da informatii legate de functionarea tiroidei.

 

Investigarea glandei tiroide se face la 6 luni dupa ce ati intrerupt alaptarea. Ulterior, trebuie sa mergeti la control o data pe an.

 

 

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11