Sunteti perfect sanatoasa si aveti o sarcina care evolueaza normal. Daca aveti peste 38 de ani, medicul va recomanda amniocenteza. Iata ce trebuie sa stiti inainte de aceasta procedura.

Amniocenteza se face in saptamanile 16-18, dar e posibila pana in saptamina 21. Specialistul alege varsta de sarcina cea mai mica pentru a recomanda aceasta analiza. Insa timpul optim e recomandat si de existenta lichidului amniotic in catitate suficienta, astfel incat sa fie accesibil acului de punctie.

Daca in saptamana 21 se constata fat cu anomalii genetice/infectii e posibil si legal avortul terapeutic.

Amniocenteza presupune introducerea unui ac lung in lichidul amniotic, totul sub ghidaj ecografic. Asadar medicul vede exact unde introduce acul si nu are cum sa lezeze fatul.

 

Doare amniocenteza?

 

De obicei, procedura nu necesita anestezie locala. Acul este extrem de subtire, iar pacienta nu simte trecerea lui prin piele.

Se dezinfecteaza tegumentul, se punctioneaza sub ghidaj ecografic. Se aspira 20 ml de lichid amniotic, apoi este scos acul. Manevra dureaza 10 minute. Nu este dureroasa, dar are risc de avort spontan la 7-10 zile. Riscul de avort spontan este, statistic, de 1%.

 

Care sunt indicatiile amniocentezei?

Enumeram mai jos situatii care recomanda amniocenteza:

  • bitest / triplu test cu risc de boala genetica fetala

  • istoric familial de sindrom Down sau alte boli genetice

  • anomalii genetice ale unuia dintre cei doi parinti

  • varsta mamei peste 38 ani

  • antecedente de feti morti intrauterin sau la nastere

  • istoric de boala abortiva (avorturi spontane)

  • infectii cu cytomegalovirus (CMV), rubella, alti virusi cu titru pozitiv de anticorpi Ig M in sange si test de aviditate pozitiv

 

Diagnosticheaza infectiile fatului si anomaliile genetice

 

Amniocenteza permite obtinerea a doua informatii majore despre fat – prezenta /absenta infectiilor cu risc pentru fat si prezenta /absenta anomaliilor genetice.

Evaluarea lichidului amniotic arata daca o infectie a mamei (cu impact asupra dezvoltarii copilului) a trecut spre fat. De aici provine utilitatea efectuarii acestei manevre inainte de a recomanda avortul terapeutic al fatului presupus afectat.

Se obtine un diagnostic de certitudine prin metoda PCR. Vorbim despre metoda de evidentiere a microbilor in lichid amniotic, deci trecerea infectiei la fat confirmata.

Pe de alta parte, odata obtinut lichidul amniotic, laboratorul poate studia genetic celulelor descuamate de pe pielea fetala.

Aceasta procedura permite diagnosticul anomaliilor genetice cu acuratete de 100%.

 

 

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11