Aveti valori mari ale colesterolului? Atunci se poate sa asteptati multa vreme pana cand veti deveni parinti, spune un nou studiu publicat de Asociatia americana de endocrinologie. Valorile colesterolului rau (LDL) de refera la ambii parteneri.

Colesterolul rau sau LDL colesterol, peste valorile normale, nu da semne clinice. Din pacate insa corodeaza in primul rand sistemul cardio-vascular.

Valorile marite ale colesterolul LDL trebuie tinute sub control, cu ajutorul medicatiei. Si, totusi, inclusiv in tarile dezvoltate, doar 1 din 3 persoane care sufera de colesterolemie isi controleaza afectiunea.

Studiul care leaga valorile marite la colesterolului LDL in sange de infertilitate au fost facute pe 500 de persoane, cu varste intre 18 si 40 de ani.

 

Cum actioneaaza colesterolul?

Ficatul este cel care produce grasimile din sange – trigliceridele si colesterolul – ambele vitale pentru organism. Spre exemplu, colesterolul este un factor extrem de important pentru sinteza altor produse vitale cum ar fi adrenalina, cortizolul (asa numitul hormon al stresului), hormonii sexuali. Pentru ca are legatura cu productia acestor substante, colesterolul poate sari usor pentru limita considerata sigura. Asadar, ficatul este setat genetic sa produca putin mai mult colesterol decat ar fi necesar.

Colesterolul este un alcool care se combina cu acizii grasi din sange si abia apoi formeaza o grasime.

Lasind la o parte formulele chimice, colesterolul rau crescut in singe, adica LDL colesterol, se depune in peretele vascular, il ingusteaza si astfel apare accidentul vascular.

Daca insa nu aveti boli asociate, ci doar LDL cholesterol crescut putin, nu va aflati in grupa de risc cardio-vascular.

Pe de alta parte, colesterolul bun, HDL colesterol, impiedica depunerile de grasime pe artere, de aceea trebuie sa aiba valori aproape de limita maxima.

Iar trigiceridele crescute, alte grasimi din sange, nu fac altceva decit sa distruga colestrolul bun, adica HDL colesterol.

 

Afecteaza calitatea spermei

Revenind la studiul care leaga colesterolul rau de infertilitate, timp de 9 ani, s-a observat ca persoanele cu un nivel crescut al colesterolui LDL au reusit sa devina parinti dupa multa vreme.

Este vorba atat despre femei cat si despre barbati.

Cel mai lung timp pana la obtinerea unei sarcini s-a observat la cuplurile in care ambii parteneri aveau valori marite ale colesterolului sanguin.

Studiu a gasit o explicatie doar pentru infertilitatea masculina. O concentratie ridicata a lipidelor din sange afecteaza calitatea spermei.

Aceste date vin dupa informariile alarmante prezentate de catre medici in Medical News Today. Acestea spun ca 1 din 3 copii din Statele Unite au deja valori crescute ale colesterolului in sange.

 

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11