Ovocitul se întâlneşte cu spermatozoizii la nivelul trompelor uterine. Este locul unde apare sarcina, care apoi se va nida (lipi) în uter. Astfel apare viaţa.

Ce simplu pare! Doar pare.

Cercetătorii de la ‘’Sanger Institute’’ (SUA) au descoperit că interacţiunea dintre proteinele aflate în ovocit (materialul genetic feminin) şi în sperma este un proces esenţial pentru începerea vieţii.

Aceste proteine care permit ca ovocitul şi spermatozoidul să se recunoască oferă noi direcţii atât în tratamentele pentru infertilitate cât şi în crearea de noi medicamente anticoncepţionale.

Viaţa începe cu două proteine!

Proteina care se desprinde din spermă ca să recunoască ovocitul a fost identificată în 2005 de către japonezi. Aceştia au numit-o ‘’Izumo’’.

La vremea aceea, proteina din ovocit, care are aceeaşi functie, era un mister.

Echipa din Statele Unite a identificat însă o singură proteină care se desprinde din ovocit şi care se potriveşte cu proteina Izumo (din spermă) şi care e absolut necesară pentru fertilizare.

Această proteină a fost numită Juno (Hera) după zeiţa din mitologia greacă.

‘’Fără această interacţiune a proteinelor, fertilizarea nu are loc. Şi tocmai identificarea celor două proteine poate revoluţiona tratamentele pentru infertilitate şi în acelaşi timp, poate conduce la dezvoltarea unor noi pilule contraceptive’’, spune dr. Gavin Wright, cel care a condus studiul la Sanger Institute.

Mai mult, proteina din sperma a fost creată sintetic. Şi în felul acesta, în laborator, specialiştii au decoperit că Izumo interacţionează cu proteină de la femeie chiar pe suprafaţa ovocitului. Astfel începe fertilizarea.

Echipa a mai descoperit că, după fertilizare, proteina feminină, Hera, dispare brusc de pe suprafaţa ovocitului. Şi ea poate fi detectată din nou abia la 40 de minute dupa momentul fertilizării.

Acest mecanism explică de ce ovocitul, odată fertilizat, îşi blochează posibilitatea de a recunoaşte alţi spermatozoizi.

Astfel este prevenită formarea unui embrion cu prea mulţi cromozomi, ceea ce ar conduce la moartea acestuia.

Echipa americană vrea să înţeleagă dacă defectele proteinei Hera sunt o cauză a infertilităţii feminine. Dacă răspunsul va fi afirmativ, un simplu test genetic poate da tratamentul cert pentru femeile care au dificultăţi în a obţine o sarcină.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11