Ovarele sunt glande sexuale feminine. Acestea produc ovulele (materialul genetic feminin) si, in acelasi timp, sunt glande endocrine. Secreta hormonii estrogeni.

 

In portiunea sa densa, ovarul are un numar impresionant de celule. Aici se gasesc foliculii ovarieni in diferite stadii de evolutie sau de involutie.

Celulele peretilor foliculilor produc foliculina (estradiolul) – unul din hormonii sexuali feminini.

Cum apar ovocitele?

Vorbim despre materialul genetic feminin, care este determinat genetic. Cu acest capital genetic va nasteti. Nu poate fi marit in timpul vietii adulte prin nicio procedura medicala.

Dezvoltarea ovocitelor incepe din luna a doua a vietii embrionare. Atunci se formeza foliculii primordiali in interiorul carora se afla si ovocitele nematurizate, iar mai tarziu apar si foliculii maturi.

La nastere, bebelusul de sex feminin are 200.000-400.000 de foliculi ovarieni, in cele doua ovare. Odata cu prima menstruatie (menarha), numarul acestora scade lunar.

Perioadele in care numarul acestora nu scade? Cele 9 luni de sarcina si lunile in care luati contraceptive.

In decursul vietii sexuale active, in medie doar 300-400 foliculi ajung in stadiul de maturare, restul involueaza si se cicatrizeaza.

 

Cum se desfasoara ovulatia?

Foliculul matur se rupe si elimina ovulul din interiorul lui. Ulterior, peretii foliculului cad, cavitatea lui se umple cu sange si celule de culoare galbuie. Astfel ia nastere corpul galben, care functioneaza ca o glanda endocrina temporara. Secreta in sange hormonul denumit progesteron.

In cazul in care ovulul a fost fecundat, corpul galben creste si devine corpul galben de sarcina.

Daca ovulul nu a fost fecundat, evolutia lui inceteaza si, cu timpul, dispare definitiv.

Unde are loc fertilizarea naturala?

 

Inainte de ovulatie, ovocitul din foliculul matur sufera prima diviziune. In timpul ovulatiei, acesta este expulzat de la suprafata ovarului.

Patrunde astfel in trompa uterina, unde devin apt pentru fecundare. A doua diviziune este realizata doar daca ovocitul este fecundat.

Asadar sarcina apare in trompa uterina, apoi se nideaza (lipeste) in uter.

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11