In multe situatii, medicii va recomanda o analiza care se face in saptamana a 11-a de sarcina. Se numeste biopsie de vilozitati coriale si poate oferi informatii pretioase despre fat.

 

Biopsia de vilozitati coriale:

Vilozitatile coriale sunt structuri din placenta, care provin din aceeasi celula – ou ca si fatul. Astfel, specialistii studiaza indirect fatul din punct de vedere genetic.

Diagnosticul are in vedere anomalii cromozomiale care pot fi numerice sau structurale. Implica o detectie pentru 5 cromozomi: 13, 18, 21 si Y, acestia find cromozomii cu incidenta cea mai mare de modificari.

Astfel, din primul trimestru de sarcina, cuplurile in varsta sau cu probleme genetice in familie pot afla daca fatul este sanatos. Aceasta biopsie detecteaza si sexul viitorului bebelus.

Se stie faptul ca anumite defecte genetice sunt transmise doar la baieti.

Recoltarea probei nu presupune strapungerea sacului gestational, asa cum se intampla in cazul amniocentezei.

 

Amniocenteza:

Amniocenteza este insa o investigatie de rutina care detecteaza aceleasi anomalii genetice ca si biopsia de vilozitati coriale, dar dupa saptamana 16.

Medicii recolteaza aproximativ 20 de ml de lichid amniotic in care se pot cerceta direct celulele fetale. Daca e efectuata corect, amniocenteza nu prezinta riscuri.

In cazul in care mama a contractat un microorganism care poate da malformatii, amniocenteza este extrem de utila.

Se poate decela daca infectia de la mama a trecut la fat in cazuri de rujeola, rubeola, citomegalovirus, de toxoplasma.

In cazul unor rezultate pozitive in cadrul ambelor testari, parintii pot opta pentru continuarea sarcinii sau pentru intreruperea acesteia.

Insa aceste decizii trebuie luate numai dupa o informare extrem de clara in privinta afectarii fatului. 

 

 

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11