Fertilia

Fertilizare in Vitro

Procedura care consta in fecundara ovulului femeii cu spermatozoidul bărbatului intr-un laborator specializat si in afara corpului. FIV si IUI ( inseminarea intrauterina ) fac parte din procedurile de reproducere umana asistata.

Diferența intre cele doua proceduri este locul si modul prin care are loc fecundarea. IUI consta in injectarea directa de spermatozoizi in interiorul uterului iar FIV consta in injectarea directa a embrionului in interiorul uterului.

In principiu, FIV este recomandata in cazurile de infertilitate severa sau când IUI a eșuat.

Când se recomanda FIV ?

  • Infertilitate de cauza masculine
  • Vârsta înaintată a pacientei
  • Trompe uterine absente sau obstruate
  • Insuficienta ovariana premature
  • Patologii cauzatoare de infertilitate precum endometrioza, fibroame uterine, tulburări ovulatorii
  • Infertilitate de cauza inexplicabila

Care sunt etapele procesului de fertilizare in vitro?

  1. Pregătirea

Primul pas este consultul inițial si anamneza atenta, efectuate de un medic specializat in reproducerea umana asistata. In cadrul acestui consult se realizează si evaluarea ecografica.

Ambii parteneri vor efectua o serie de investigații paraclinice.

Pentru a îmbunătății șansele de succes trebuie realizate schimbări ale stilului de viată ( renunțarea la fumat, la consumul de alcool, la consumul de droguri; scădere ponderala după caz si practicarea activității fizice moderate ).

  1. Stimularea ovariana

Consta in administrarea de medicamente hormonale, sub atenta supraveghere a specialistului, cu scopul de a obține un număr cat mai mare de ovocite. Procesul se începe in primele zile ale ciclului menstrual si in funcție de protocolul ales, poate dura intre 10-14 zile.

  • Administrarea de medicamente care blochează secreția hormonilor care controlează ovulația ( FSH, LH ) care se administrează sub forma de injecții subcutanate.
  • Administrarea de medicamente care stimulează creșterea unui număr cat mai mare de foliculi ovarieni, care conțin ovocite. Doza si durata se stabilesc in funcție de răspunsul fiecărei paciente in parte.
  • Administrarea de gonadotropina crionică umana ( imita acțiunea endogena a LH – determina ovulația, cu eliberarea ovulului din foliculi ). Acest medicament se administrează intr-un moment precis, de obicei cu fix 35 ore înainte de recoltarea ovocitelor.

 

  1. Recoltarea ovocitelor

Se realizează prin puncție ovariana, la distanta de 35 ore de la administrarea medicației care determina maturarea finala a foliculilor. Puncția ovariana este o procedura nedureroasa întrucât se realizează prin analgosedare.

Sub controlul ecografic ,se aspira, prin puncționarea foliculilor, lichid folicular ce conține ovocite. In același timp se recoltează celule masculine, care sunt transferate in laboratorul de embriologie împreuna cu aspiratul folicular unde începe procesul de fertilizare.

  1. Fertilizarea

Consta in combinarea oocitelor recoltate cu spermatozoizii, in laboratorul de embriologie, in condiții controlate, având ca scop obținerea de embrioni.

Imediat după recoltare, ovocitele sun verificate la microscop cu scopul de a certifica gradul lor de maturitate si integritate morfologica. Singurele ovocite care pot fi fertilizate sunt cele mature ( care conțin 2 pronuclei ). Ovocitele imature ( cele care conțin doar un pronucleu ) fie sunt distruse, fie sunt introduce in cultura pentru a verifica daca ajung la maturitate.

De asemenea, sperma recoltata este prelucrata in laborator pentru a separa spermatozoizii viabili de cei morți au imobili. Spermatozoizii selectați sunt păstrați im mediu de cultura pana la momentul fertilizării.

Exista doua tehnici principale:

  • FIV standard: In acest caz fiecare ovocit matur este plasat într-o picătura de mediu de cultura împreuna cu un număr suficient de spermatozoizi ( 50000 – 100000 ). Picăturile sunt acoperite cu ulei mineral ( având ca scop prevenirea contaminării si evaporării ) si sunt incubate la o temperatură de 37 grade Celsius timp de 16-18 ore.
  • ICSI: in acest caz, fiecare ovocit este imobilizat cu ajutorul unei pipete speciale si este injectat cu un singur spermatozoid prin intermediul unui ac special. Ulterior, ovocitele injectate sunt plasate in mediu de cultura si incubate la o temperatură de 37 grade Celsius timp de 16-18 ore.

 

  1. Embriotransferul

Reprezintă ultima etapa a procesului de fertilizare in vitro si presupune transferarea embrionilor formați in vitro la nivelul cavitații uterine. Procedura este simpla si lipsita de durere.

Anterior embriotransferului, se efectuează pregătirea uterului prin tratament hormonal ( stimulează îngroșarea endometrului ). Transferul celor mai buni embrioni selectați, se realizează prin intermediul unui cateter subțire si flexibil, care se introduce prin colul uterin in cavitatea uterine, apoi se eliberează embrionul la acest nivel.

Care sunt factorii. care influențează procesul de fertilizare in vitro?

  • Vârsta femeii
  • Numărul de ovocite care pot fi recoltate
  • Calitate spermei
  • Stilul de viată al cuplului
  • Afecțiuni medicale asociate
  • Condițiile din laboratorul de FIV

 

Rata de succes este cu atât mai mare cu cat vârsta femeii este mai mica, cu cat numărul de ovocite recoltate este mai mare, cu cat calitatea spermei e mai buna.

Foarte importante sunt deciziile medicului specialist referitoare la protocoalele de stimulare si condițiile optime din laboratorul de FIV.

Ce restricții sunt după finalizarea procesului de FIV?

Pacientele își pot relua activitatea normala, cu câteva restricții: Evita efortul fizic excesiv, expunerea la situații stresante si evitarea condițiilor de mediu excesive.

După procesul de embriotransfer, exista o simptomatologie tipica: balonare, crampe, constipație, sensibilitate mamare etc.

Care sunt riscurile asociate procesului de FIV?

  • Sindrom de hiperstiumulare ovariana
  • Sarcina ectopica
  • Avort spontan
  • Sarcina multipla
  • Infecții

Solicită o programare