Infertilitatea cuplului – cauze complexe

Evaluarea infertilitatii

Evaluarea infertilitatii se indica după 1 an de contact neprotejat in cazul femeilor de pana la 35 ani si după 6 luni la pacientele de peste 36 de ani. Investigatiile se încep in regim de urgentă mai ales la femeile cu cicluri menstruale neregulamente sau cu alți factori cunoscuți ca motiv de infertilitate – endometrioza, istoric de boala inflamatorie pelvina, malformație uterina etc.

Recomandarea principala este ca pacienta sa se adreseze medicului ginecolog specializat in tratamentul infertilitatii. Se știe ca un simplu medic ginecolog va evalua doar aspectele generale, fără a putea sa investigheze toate cauzele complexe care duc la infertilitate.

Infertilitate – Investigatii medicale

Investigatiile medicale se efectuează simultan pentru ambii parteneri. Se începe cu istoricul medical personal si familial al celor 2 parteneri. Discuția va dezvălui: de cât timp datează infertilitate; ce tratamente/ investigatii s-au efectuat; istoricul medical al familiei fiecărui genitor – membrii cu infertilitate, feti malformați, deces intrauterin, mutării genetice, retard mintal.

Femeile cu sindrom X fragil pot dezvolta insuficienta ovariana precoce, iar bărbații prezintă intârziere in dezvoltare sau autism.
Se va identifica stilul de viața al cuplului din punct de vedere al noxelor de la locul de munca, al alimentatiei, variatiilor greutatii corporale, a consumului de alcool/ tutun/ droguri, dar si al frecventei raporturilor sexuale.

Anamneza va evidenția istoricul obsterical (număr de avorturi, Nașteri, starea fetilor, Complicații din evoluția sarcinilor anterioare) Toate aceste date ajuta sa se identifice statutul genital al femeii respective si posibilele cauze ce pot duce la infertilitate.

Caracteristicile ciclului menstrual , durata menstruației, modificarea pattern ului ciclului după o intervenție chirurgicală in zona pelvina sau după un tratament sunt informații utile care ne îndreaptă spre o anumită cauza de infertilitate.

Examinarea pacientei va cuprinde , ca prim pas, măsurarea BMI( Body Mass Index) Pacientele supraponderale/ obeze prezintă deseori rezistența la insulina si PCOS( Policystic Ovarian Syndrom ) cu sau fără semne de hiperandrogenism (hirsutism, acnee, seboree, alopecii) .
Absenta caracterelor sexuale secundare stabilește diagnosticul de hipogonadism hipogonadotrop , ceea ce reprezintă o alta cauza de infertilitate. De exemplu, talia mica asociata cu implantarea joasa a parului pe ceafa scurta sugerează sindrom Turner( se recomanda test genetic pentru confirmare)
Anomalii ale glandei tiroide, galactoreea sau semnele de hiperandrogenism sugerează disfunctii hormonale.

Examenul genital poate decela anomalii ale vaginului ( de ex sept vaginal complet/ incomplet sau uter dublu ) sau formatiuni tumorale palpabile in fundul de sac Douglas sau in zonele anexiale, care semnifica posibil endometrioza ovariana/ peritoneala sau boala inflamatorie pelvina. Asocierea cu noduli palpabili in zona ligamentelor utero sacrate confirma diagnosticul de endometrioza. Anomaliile uterine( uter bicorp, fideli, uniform, hipoplazic ) sunt deseori cauza de infertilitate sau de hipofertilitate( avort spontan repetat).

Catena ofera reducere la produsele care trateaza infertilitatea.

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11