Laparoscopia este una dintre solutii.  Iata mai jos cateva informatii esentiale despre acesta tehnica.

Laparoscopia este indicata in cazul infertilitatii de cauza necunoscuta, daca una/ambele trompe sunt obstruate pe examen radiologic, histerosalpingografie sau ecografie, sonohisterosalpingoscopie. Are indicatii in endometrioza ovariana sau pelvina si in fibrom uterin subseros.

In toate aceste afectiuni, se face laparoscopie de diagnostic (se evalueaza cu cea mai mare precizie starea trompelor, a uterului, ovarelor, daca exista aderente pelvine).

Mai mult, laparoscopia nu are doar rol diagnostic, ci si curativ. Astfel poate fi eliminat fibromul, endometriomul, chistele ovariene. In plus, e posibila desfacerea aderentelor.

 

Cum se trateaza infertilitatea?

 

Dezobstruarea trompelor prin metoda laparoscopica se realizeaza cand acestea sunt “intrerupte” spre pavilion, spre capatul fin, liber.

Cand obstacolul este langa uter, chiar la emergenta trompei, laparoscopia devine inutila. In acest caz se impune fertilizarea in vitro la afectarea bilaterala. Cu alte cuvinte, daca ambele trompe sunt astupate, intrerupte.

Daca trompa prezinta o dilatatie plina cu lichid si este obstruata, se indica excizia acestei dilatatii, inaintea fertilizarii, pentru ca substantele restante pot fi toxice pentru embrion.

 

Refacerea trompei uterine presupune formarea unui nou pavilion.

Rata de reusita este peste 70 %. Repermeabilizarea trompelor uterine (locul unde se intalnesc celulele reproducatoare feminine si masculine) se obiectiveaza prin transfer de substanta colorata prin trompe, in timpul operatiei.

Se recomanda apoi histerosapingografie sau sonografie la o luna dupa operatie si peste 12 luni pentru a evalua mentinerea efectului pozitiv al laparoscopiei.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11