Da!, este raspunsul. Dupa o operatie cezariana este posibila nastera vaginala, daca mama isi doreste. La ce trebuie insa sa va asteptati?

Dupa o operatie cezariana, peste tot in lume se considera ca e posbila nasterea naturala. In acest caz, nu se face anestezie peridurala. Motivul?

‘’Femeia isi va suporta durerile in mod natural. Faptul ca nu o doare burta intre contractii este un semn ca uterul este intact’’, spune dr. Ruxandra Dumitescu, medic primar ginecolog.

Daca insa durerea persista intre contractii e un indiciu de preruptura uterina si, dupa o evaluare ecografica, se poate recomanda cezariana de urgenta.

Daca insa vorbim deja despre doua operatiii de cezariana in antecendente, nasterea vaginala se exclude. Mai mult, riscurile in timpul operatiei sunt proportional mai mari.

 

Riscuri in ultimul trimestru de sarcina

Daca ati facut deja o cezariana si acum sunteti insarcinata, riscurile majore nu sunt in ultimul trimestru de sarcina. Din saptamina 32 de sarcina, indicatia este sa veniti saptaminal la ecografie.

Daca ecografic apar semne care sugereaza ca cicatricea s-a subtiat, ca exista tensiune in cicatrice sau o preruptura, se indica cezariana inainte de termen pentru a evita ruptura uterina.

 

Astfel, cezariana permite medicului sa taie uterul si sa-l sutureze in condtii de siguranta. Daca s-ar rupe natural, apare hemoragie severa, care se soldeaza cu eliminarea totala a uterului. Acesta inseamna ulterior menopauza, situatie deloc recomandata la virste tinere.

In al treilea trimestru, orice semn e ingrijorator daca aveti uter cicatricial. La cea mai mica contractie, veniti la spital, la cea mai mica sangerare.

Si usturimea pe cicatricea veche e un indiciu alarmant, dar si urinarea frecventa.

Acestea pot fi semne posibile de preruptura uterina.

 

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11