Ţesut funcţional asemănător endomentrului situat în locuri anormale. Iata ce inseamna endometrioza. Endometrul este mucoasa care tapeteaza cavitatea uterina si care se elimina prin menstruatie.

Endometrioza este o boala cronica care afecteaza femei in perioda fertila. Este, asadar, o afectiune a tineretii.

Mai exact, un tesut functional asemanator endometrului

(mucoasa care tapeteaza cavitatea uterina) se localizeaza in afara uterului. Localizarea acestui tesut apare, tipic, in pelvis, la nivelul aparatului genital feminin (ovare, trompe, ligamente utero-sacrate, vezica urinara, sept rectovaginal, vagin, col).

Poate aparea insa si in locuri mai putin previzibile precum pleura, plamani, rinichi, uretere, stomac, sistem nervos central, intestine.

Atunci cand tesutul ectopic endometrial este localizat la nivelul miometrului (stratul mijlociu, muscular al peretelui uterin), afectiunea poarta denumirea de adenomioza.

Care sunt cauzele endometriozei?

Cauza endometriozei ramane necunoscuta, in ciuda progreselor inregistrate in ultima perioada in domeniul medical.

O posibila teorie sustine faptul ca, la menstruatie, fragmente de endometru sunt impinse retrograd (invers) din cavitatea uterina la nivelul trompelor si, de acolo, se implanteaza secundar la nivelul pelvisului (abdomenul inferior).

In timpul menstruatiei, tesutul ectopic sangereaza, la fel ca endometrul din interiorul uterului. Sangele din aceste regiuni poate cauza iritatii ale tesuturilor invecinate, care se inflameaza.

In timp, se formeaza chisturile si tesutul cicatricial.

Conform altor teorii, exista o predispozitie ereditara de aparitie a endometriozei sau prezenta unui sistem imunitar deficitar.

Ce simptome indica endometrioza?

Cele trei simptome principale ale endometriozei sunt:

  • dismenoree (durere importanta la menstruatie)
  • dispareunie (durere marcata la contact sexual)
  • infertilitate

Unele femei cu endometrioza nu prezinta semne si simptome, iar boala este descoperita in timpul unei interventii chirurgicale pentru o alta afectiune sau in  momentul in care femeia decide sa ramana insarcinata si observa ca acest fapt a devenit o problema.

Cum se stabileste diagnosticul?

Mai intai, veti avea o discutie cu medicul ginecolog. Acesta  coreleaza informatiile primite de la dumneavoastra cu examenul clinic pelvin (care depisteaza eventualele chisturi endometriozice ovariene sau tesutul cicatricial, fibros la nivelul retrouterin).

Sunt necesare insa si investigatiile paraclinice. Acestea  cuprind ecografia transvaginala si analize de sange.

Se identifica  markerul CA 125. Nivelul crescut in sange ridica suspiciunea de endometrioza. Pe de alta parte, marirea nivelului CA 125 se produce si in cazul altor boli – cancer ovarian sau uterin, deci nu are specificitate 100%.

Metoda de a stabili cu precizie diagnosticul de endometrioza este laparoscopia. Vorbim drespre o metoda chirurgicala minim invaziva.

Cum se face laparoscopia?

In sala de operatie, medicul face o mica incizie subombilicala. Prin aceasta, introduce un tub subtire (laparoscop) care permite vizualizarea organelor pelvine sau abdominale.

In cazul femeilor cu endometrioza, laparoscopia va oferi informatii despre localizarea si dimensiunile implantelor, informatii care vor fi utilizate in alegerea unui tratament corect.

Chirurgia conservatoare laparoscopica indeparteaza tesuturile endometriale ectopice, tesuturile cicatriciale si aderentele fara a indeparta organele reproductive. E posibila cu ajutorul laparoscopului prevazut cu laser si cu un cauter – instrument care distruge tesuturile prin ardere.

De ce nu apare sarcina?

Endometrioza afecteaza cu precadere femei cu varste intre 25-40 ani si reprezinta una din cauzele principale ale infertilitatii.

30-40% dintre pacientele cu endometrioza sunt infertile.

Diagnosticul de certitudine presupune laparoscopia exploratorie. Diagnosticul se confirma apoi prin biopsie.

Pot sa obtin o sarcina dupa tratament?

Depinde de severitatea bolii. In cazul unor paciente, se indeparteaza tesutul anormal si poate aparea sarcina.

In cazul altor paciente, medicatia si tratamentul chirurgical reduc doar inflamatia si durerea.

Un astfel de diagnostic va indica sa consultati un specialist in tratamentul infertilitatii.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11