Prezervarea fertilitatii la pacientii cu cancer

Este cunoscut faptul că radio şi chimioterapia induc modificari severe în gametogeneză, infertilitatea fiind o complicaţie temporară sau permanentă a tratamentelor în bolile neoplazice.

Studiile referitoare la efectele chimioterapiei asupra fertilitatii pacientelor sunt relativ putine, dar analiza efectelor pe termen lung in functie de varsta pacientelor  le va ajuta pe acestea sa ia deciziile cele mai bune in legatura cu posibilitatile reproductive.

Cercetatorii de la University of California au abordat fertilitatea post chimioterapie intr-un mod complex, luand in considerare inclusiv efectele pe termen lung ale tratamentelor printre care infertilitatea si menopauza precoce.

In urma tratamentului de chimioterapie, chiar daca la scurt timp ciclurile menstruale reintra in normal, rezerva ovariana poate fi afectata sever. S-a constatat astfel, ca  riscul aparitiei menopauzei precoce creste pe masura ce varsta de diagnosticare a cancerului este mai frageda.

In cadrul acestui studiu, din cele 1041 de femei incluse, diagnosticate cu cancer intre 18 si 40 de ani, 620 au fost tratate doar prin chimioterapie.

Procentul femeilor cu insuficienta ovariana acuta a fost de 8%, 10%, 9%, respectiv 5% in cazul bolii Hodgkin, limfomului non-Hodgkin, cancerului la san, respectiv cancerului gastrointestinal.

La femeile fara insuficienta ovariana acuta, incidenta infertilitatii a crescut semnificativ odata cu varsta diagnosticului. Astfel, 18% dintre femeile diagnosticate cu boala Hodgkin la 20 de ani au fost infertile in comparatie cu 57% dintre cele diagnosticate la 35 de ani.

Menopauza precoce s-a corelat  invers cu varsta la diagnostic, 56% dintre pacientele diagnosticate cu limfom non-Hodgkin la 20 de ani avand menopauza precoce, si doar 16% dintre cele diagnosticate la 35 de ani.

Rata conceptiilor in randul supravietuitorilor bolii canceroase variaza intre 40-85%, limitele fiind atat de largi deoarece unele cancere, de exemplu cancerul testicular, afecteaza mult mai sever productia de sperma comparativ cu alte neoplazii.

Specialistii au observat ca barbatii ce urmeaza tratamente chimioterapice sunt mult mai afectati din punct de vedere al fertilitatii comparativ cu femeile.

In cazul pacientilor de sex masculin, chimioterapia si radioterapia, pot afecta grav atat calitatea cat si cantitatea spermatozoizilor produsi. Riscul este cu atat mai mare cu cat zona iradiata se afla mai aproape de organele de reproducere.

In cazul pacientilor tineri diagnosticati cu cancer, dar care isi propun sa devina parinti, specialistii recomanda colectarea si crioprezervarea unor mostre de sperma inainte de a se initia terapia medicala. Aceste mostre pot fi ulterior folosite in cadrul diverselor procedee de reproducere asistata. Expertii considera ca o astfel de masura este cea mai sigura cale de a asigura succesul tehnicilor de fertilizare in cazul supravietuitorilor de cancer.

Crioconservarea este procesul prin care o celula sau un ţesut este păstrat la temperaturi scazute  -196° în azot lichid. Crioconservarea gameţilor, ţesutului ovarian sau testicular au aplicabilitate atit in populatia generala cat si la pacienţii oncologici, înaintea începerii chimio-, radioterapiei sau tratamentului chirurgical. Conservarea fertilitaţii poate fi aplicată atît barbaţilor cît şi femeilor şi poate fi utilizată înainte de începerea tratamentului in cazul pacientilor oncologici.

CONGELAREA SPERMATOZOILOR

Aceasta metoda este folosita pentru pacientii care urmeaza sa inceapa un tratament sterilizant (radioterapie si/sau chimioterapie) in cazul tumorilor testiculare, boala Hodgkin, limfom non-Hodgkin, tumori renale, ale vezicii urinare, de prostata, etc.

Poate fi folosita si inaintea vasectomiei, aceasta fiind considerata un gest chirurgical ireversibil.

Pot congela deasemenea pacientii aflati in cursul unei proceduri de fertilizare in vitro si care se tem ca in ziua punctiei vor avea dificultati in obtinerea unui ejaculat, datorita unei presiuni psihologice importante.

CONGELAREA DE OVOCITE

Este propusa pacientelor cu risc de sterilitate postchimioterapie cu agenti alkilanti in doze mari, postiradiere corporala totala sau pelvina, precum si celor care vor urma un tratament chirurgical de excizie a ovarelor (ovarectomie bilaterala).

Patologia implicata poate fi rezumata in lista urmatoare:

–  Leucemii

–  Boala Hodgkin

–   Limfom Non-Hodgkin

–  Neuroblastom

–  Osteosarcom

–  Rabdomiosarcom

–  Sarcom Ewing

–  Tumora Wilms

–  Cancer de san

– Cancer de col uterin

–  Cancer de ovar

–  Tumori ovariene benigne

–  Boli auto-imune

–  Talasemie

–  Risc de menopauza precoce familiala

–   Sindrom Turner (unele cazuri)

CONGELAREA DE EMBRIONI

Aceasta tehnica se utilizeaza de peste 20 de ani si este indicata cuplurilor care doresc sa-si faca un proiect parental si care prezinta una din patologiile amintite anterior.

Deasemenea, congelarea embrionilor se face si pentru pastrarea unor sanse suplimentare de a obtine o sarcina (in cadrul unui singur ciclu de stimulare cand s-a obtinut un numar crescut de embrioni, iar transferul initial nu s-a finalizat in sens pozitiv).

CONCLUZIE

Cryoprezervarea nu reprezinta doar un interes medical de preventie a fertilitatii, ci in mod egal un interes psihologic important pentru acesti tineri care traiesc drama de a fi diagnosticati cu o boala cumplita, care au nevoie de curaj si putere pentru a urma tratamente deloc simple, proiectia in viitor le va permite sa accepte mai usor dificultatile bolii…

FERTILIA – CENTRUL MEDICAL ULTRASPECIALIZAT IN INFERTILITATE, MEDICINA MATERNO-FETALA SI GINECOLOGIE COMPLEXA

Suntem o echipa medicala cu experienta de peste 17 ani in sistem particular si de stat, cu specializari recunoscute international si rezultate foarte bune chiar si in cazuri complexe, de afectiuni incomplet elucidate in alte clinici. Stim sa propunem cea mai eficienta varianta de tratament pentru fiecare pacienta si avem impreuna acelasi scop, sa aveti un copil sanatos!

Avem tehnologie de ultima ora, unica in tara, respectam cele mai stricte standarde de operare si avem personal medical foarte calificat – ceea ce garanteaza cele mai bune rezultate.

Fertilia – Sapiens este o clinica medicala privata cu specializari in infertilitate, tehnici de fertilizare in vitro si prezervarea fertilitatii, oferind la acest moment o gama complete de servicii medicale de un inalt professionalism ce pornesc de la diagnostic pana la obtinerea si urmarirea sarcinii.

de Dr. Daniela Ruxandra Dumitrescu

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11