Leziunile colului uterin – tratament

Dr. Ruxandra Dumitrescu

Fiecare femeie intre 25-65 ani trebuie să facă anual testul Babeș Papanicolau .. Însă ce se întâmpla atunci când rezultatele acestuia nu sunt cele normale?

Testul citologic Babeş Papanicolau

Testul Papanicolau constă în recoltarea, prin ştergere cu o periuta speciala, a unui numar de celule din mucoasa colului uterin. Manopera nu este dureroasă, se realizeaza in primele 10 zile ale ciclului menstrual( adica dupa menstra) şi durează unul-doua minute.

Celulele sunt trimise la laborator şi verificate pentru a se vedea eventualele modificări semnificative. Testul poate pune în evidenţă leziunile inflamatorii nespecifice , cauzate de varii forme de vaginită şi poate releva unele aspecte senificative pentru câteva dintre infecţiile vaginale banale. (trichomonas, gardnerella vaginalis, candida albicans etc.). Dar punctul său forte este reprezentat de identificarea acelor modificări celulare caracteristice, induse de un anumit agent patogen – virusul papiloma de tip uman, care produce o infecţie cu transmitere sexuală ce afectează până la 85% din femei.

ERAD (ElectroRezecţie cu Ansă Diatermică)

ERAD este o procedură chirurgicală de diagnostic și tratament pentru leziunile colului uterin.
ERAD este recomandată dacă s-au găsit rezultate anormale în urma testului Papanicolau efectuat in mediul lichid. Scopul ERAD este de a exciza țesutul bolnav, zona ” curatata” de celulele afectate refacandu se in mod corect, cu epiteliu sanatos. Din piesa extrasa se face diagnosticul leziunii prin studiul la microscop.

Ce presupune procedura ERAD?

ERAD se desfasoara fara dureri,in pozitie ginecologica, ca și orice consult de rutină. Chiar dacă ești conștientă în timpul procedurii (anestezia este locală), disconfortul este minim. Medicul ginecolog introduce un specul în vagin , pentru a putea vizualiza colul cervical. Cu ajutorul colposcopului, imaginea leziunilor este mărită pentru a putea exciza țesutul afectat în întregime.

Ansa diatermică este alimentată electric și ,în contact cu țesutul , va exciza regiunile afectate. După coagularea zonei unde s a incizat ,in scopul opririi sângerării, procedura se încheie și pacienta poate pleca acasă. Întreaga procedură durează aproximativ 20 de minute.

În primele câteva ore după ERAD poate apare o mica durere in zina abdomenului inferior, controlabilă cu antialgice orale (ibuprofen, de exemplu) sau sangerari reduse . Pacienta este sfatuita să evite contactul sexual, tampoanele interne și irigațiile vaginale timp de câteva săptămâni până la vindecare completă (aproximativ 4 săptămâni). Secreția vaginala de culoare gălbuie ,rosie sau maro-negricioasă poate apărea timp de 1-3 săptămâni.

Complicațiile ERAD apar foarte rar, in 1-2% din cazuri și includ: stenoza orificiului cervical, sângerări abundente și prelungite, infecție cervicală sau uterină. Este indicat să programezi un consult ginecologic dacă apar dureri abdominale intense, febră, sângerări cu cheaguri, secreții urât mirositoare.

ERAD poate influenţa o viitoare sarcină?

Dacă ai efectuat sau urmează să efectuezi ERAD, probabil una dintre cele mai mari griji e cea referitoare la modul cum va influența ERAD fertilitatea si o viitoare sarcină. Studiile medicale arata ca ERAD creste riscul de infertilitate.Este recomandat ca ,daca nu ai nascut inca,sa ceri si a doua opinie medicala ,pentru a evita,pe cat posibil ,manevra.In general, ERAD nu este urmata de complicatii,dar infertilitatea secundara acestei manevre este foarte frecventa.De aceea,specialistii in infertilitate recomanda amanarea ERAD dupa numarul de nasteri dorite, daca este posibil si aceasta temporizare nu pastreaza riscul asupra colului uterin.
Riscul apariției unor probleme în timpul sarcinii depinde de profunzimea exciziei cervicale. Aproximativ 10% din intervenții se asociază cu nașteri premature.
Incompetența cervicală (insuficiență cervicală) înseamnă că cervixul (colul uterin) se deschide in timpul sarcinii, crescand riscul de avort spontan si de nastere prematura. O soluție pentru această problemă este pesarul cervical sau cerclajul , de aceea este indicat să informezi medicul care monitorizeaza evolutia sarcinii faptul că ai efectuat ERAD.

Stenoza cervicală dupa ERAD poate cauza dificultate la dilatarea colului în timpul travaliului.

Site optimizat de Seopack.ro

2016 © Copyright - Fertilia, Clinica Fertilizare in Vitro

Urgente medicale        +4 021.311.22.11