Procentul este mare, de aceea, gravida are nevoie de la început de o analiză care îi arată starea de coagulabilitate a sângelui. De ce?
Fosfolipidele intra în membranele celulare. Odată membrana afectată, toată celula e afectată. La unele persoane, sistemul imunitar produce anticorpi pentru fosfolipide. Enumerăm câteva boli autoimune, care pot produce astfel de pagube:
- lupusul eritematos
- artrita reumatoidă
- diabetul de tip 1
- sclerodermia
- boala Chron
- psoriazisul
- tiroidita autoimună
Anticopii atacă funcția trombocitelor
În toate aceste boli, sunt crescuți anticorpii antifosfolipidici. Acești anticorpi influențează negativ trombocitele. Sunt celulele din sânge, care asigură coagularea. Apare hipercoagularea, ceea ce determină trombi (cheaguri de sânge în vase). Trebuie să știti că orice sarcină perfect normală există și o stare pro-coagulantă.
- Dar în bolile autoimune cu sindrom antifosfolipidic, trombozele situate la nivelul vaselor placentare, prin care embrionul se hrănește, întrerup circulația sanguină dintre mamă și făt. Din acest motiv, apare avortul spontan.
- Câteva fosfolipide participă la crearea placentei. La femeile cu sindrom antifosfolipidic, pancenta nu se atașează bine în uter – altă cauză de avort spontan.
- Și, uneori, acesti anticorpi împiedică embrionul să se nideze (atașeze în mucoasa uterină numită endometru)
Ce au de făcut gravidele?
Își măsoară coagulabilitatea sângelui (testul APTT).
Dacă acesta e modificat, se face profil sindrom antifosfolipidic:
- anticoagulant lupic
- anticorpi anticardiolipinici IgG, IgM
- anticorpi anti-beta2 glicoproteina 1 – IgA, IgG, IgM
Apoi gravida va lua trament – anticoagulante – la indicația medicului.