Consumul de nuci în timpul sarcinii îmbunătățește dezvoltarea neuropsihică a copilului. 75 de grame pe săptâmână!
Care sunt beneficiile nucilor în timpul sarcinii?
Nucile, migdalele, alunele, fisticul (neprăjite) conțin acizi grași polinesaturați.
Acizii grași Omega-3 și Omega-6 sunt vitali pentru dezvoltarea neuronală. Pot fi obținuți doar din dietă, organismul uman nu îi poate sintetiza singur, prin urmare sunt numiți acizi grași esențiali.
- Nevoia de acizi grași omega crește la femeile însărcinate comparativ cu femeile care nu sunt gravide.
- Deși consumul de nuci în primele faze ale sarcinii este asociat cu o dezvoltare bună a copilului, consumul de nuci în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină nu provoacă nicio îmbunătățire semnificativă a dezvoltării neuropsihice.
Cum ajută nucile funcțiile neuropsihologice?
Acidul folic (prezent în nuci) ajută la formarea tubului neural.
- Deficitul de acid folic poate duce la malformații congenitale grave (cum ar fi anencefalia și spina bifida) la nivelul creierului și coloanei vertebrale.
- 400 micrograme de acid folic sunt necesare zilnic, înainte cu 3 luni de sarcină
Acizii grași omega sunt esențiali pentru dezvoltarea structurală și funcțională a creierului fetal, a retinei și a sistemului imunitar.
Conform dovezilor științifice, acizii grași polinesaturați sunt asociați cu o serie de funcții fiziologice:
- reglarea expresiei genelor
- menținerea compoziției membranei celulare
- modularea proteinelor.
Aportul zilnic adecvat de acizi grași omega-3 este de 1,4 g.