Activarea ovocitelor cu calciu ionoforic

Activarea ovocitelor cu calciu ionoforic

Activarea ovocitelor cu calciu ionoforic. În 2014, a fost publicat primul caz de infertilitate tratat prin activarea ovocitelor cu calciu ionoforic.

 

Odată cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului) rata eșecului la fertilizare, în special când infertilitate e de cauză masculină, s-a îmbunătățit spectaculos. Sunt însă situații în care eșecurile fertilizării asistate sunt repetate. 

În aceste cazuri, medicul supraspecializat în tratamentul infertilității optează pentru activarea ovocitelor cu calciu ionoforic.

Ovocitul, celula reproducătoare feminină, este activat fiziologc de fosfolipaza transmisă prin spermă Cz(PLCz). Această activare determină, în urma unor reacții chimice în lanț, eliberarea de ioni de calciu, absolut necesari fertilizării.

 

 

Ce rol are calciul în fecundație?

Activarea ovocitelor cu calciu ionoforic. În procesul de fecundație, intrarea spermatozoidului în ovocit declanșează oscilații de calciu în celula reproducătoare feminină. Aceste oscilații blochează intrarea mai multor spermatozoizi în ovocit. Reacțiile chimice sunt denumite activarea ovocitelor. Sunt o condiție esențială pentru diviziunea celulară normală, după fecundație. Și pentru dezvoltarea ulterioară a embrionului. 

 

Lipsa sau scăderea concentrației de ioni de calciu determină:

  • eșec de fertilizare
  • anomalii în diviziunea embrionului, care vor duce la oprirea în evoluție a acestuia

 

Lipsa calciului din interiorul celulei de reproducere e posibil să fie corectată prin aport, din exterior, de calciu ionoforic. 

Calciul ionoforic nu are efect toxic asupra embrionilor

 

 

Ovocitele, prestabilete genetic înainte de naștere

  • Numărul de ovocite, celule reproducătoare feminine, este stabilit înainte de naștere
  • Sunt produse în timpul dezvoltării fetale și numărul lor atinge maximul în jurul celei de-a 20-a săptămâni de sarcină
  • La naștere, fătul de sex femin are aproximativ 2 milioane de foliculi, care conțin ovocite.
  • În jurul vârstei de 13 ani, adolescenta are aproximativ 400 000 – 500 000 de foliculi. 
  • Odată cu începerea menstruației, ovarul femeii recrutează cel puțin 30-50 de ovocite în timpul fiecărui ciclu menstrual.
  • Ovocitele intră în competiție unul cu celălalt pentru a deveni foliculul dominant și, în cele din urmă, pentru a fi eliberate, cu capacitate de fertilizare.
  • Apogeul fertilității este între 20-25 de ani.