Astăzi este sărbătoarea mondială a fertilizării in vitro: 25 iulie 1978, ziua în care s-a născut primul copil prin fecundare artificială!

În fiecare an, la 25 iulie, Clinica Fertilia sărbătorește, cu respect și recunoștință, prima naștere, la nivel mondial, prin procedura de fertilizare in vitro.

Deopotrivă, salutăm an de an geniul celor doi oameni de știință englezi, dr. Patrick Steptoe (1913 – 1988) și biologul Robert Edwards (1925 – 2013), a căror inițiativă de a determina prima sarcină în laborator a revoluționat lumea și a adus bucurie în rândul a milioane de familii care nu au putut avea copii pe cale naturală.
În toamna anului 1977, Lesley Brown, cetățean al Marii Britanii, a devenit parte a unui experiment, după ce a aflat că nu poate avea copii pe cale naturală din cauza unei obstrucții a trompelor uterine. Experimentul fusese “pus la cale” de cei doi oameni de știință și viza reproducerea asistată sau găsirea unui nou procedeu prin care infertilitatea să poată fi tratată în cele mai multe cazuri.
Procedura gândită de cei doi a avut loc, iar la data de 25 iulie 1978, ora 23.47, se năștea prima fetiță a cuplului Lesley și John Brown, în greutate de 2,608 kg, căreia părinții i-au dat numele de Louise Joy. Prin aceeași procedură, după câțiva ani, Lesley și John Brown au mai avut o fetiță, consiserată a fi al 40-lea rezultat al unei proceduri identice.
Ulterior, procedura a primit numele “fertilizare in vitro” și a devenit o metodă uzuală de tratare a infertilității în cuplu.
Nașterea fără complicații a primului copil conceput în laborator, la Oldham General Hospital, a făcut istorie în lumea medicinii mondiale. După succesul primei nașteri, cei doi oameni de știință au fondat, la Cambridge, Bourne Hall Clinic, prima clinică de fertilizare in vitro din lume. Dealtfel, biologul Robert Edwards a și primit, în 2010, Premiul Nobel, premiu care nu a putut ajunge și la dr. Patrick Steptoe, întrucât nu se acordă postum.
Pentru noi, cei care continuăm peste ani munca celor doi savanți englezi, ziua de 25 iulie este, așadar, cel mai important reper în rezolvarea problemelor de fertilitate pentru milioane de familii, dar și pentru natalitate în general, pentru populația acestei planete.
La mulți ani lui Louise Joy Brown, la mulți ani tuturor celor născuți în această zi!

 width=
Louise Joy Brown, primul om conceput prin fertilizare in vitro

 width=
Savanții Robert Edwards (stânga) și Patrick Steptoe

 width=
25 iulie 1978, Oldham General Hospital. Lesley, John și Louise Joy Brown