Testul Babeș-Papanicolau: ghid explicat

Testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau. Din 2012, în România există program de screening pentru cancerul de col uterin, în faze incipiente. Aceasta înseamnă că vi se decontează testul Babeș-Papanicolau prin medicul de familie, în fiecare an. Testul Babeș-Papanicolau apreciază sănatatea celulelor din col.

Celule anormale în colul uterin. Care e tratamentul?

Testul Babeș-Papanicolau  poate sa determina celule anormale, care nu sunt cancer. Dar pot vira spre cancer în câțiva ani. Aceste zone anormale din colul uterin se tratează simplu. ”Eliminăm  leziunile prin manevre simple, locale, prin vagin. Odată eliminate, colul se reface cu celule noi, sănătoase, în mod spontan. În 6 săptămâni. După această perioadă, e posibilă și sarcina, în deplină siguranță”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog. O leziune pe colul uterin pre-canceroasă, odată îndepartată chirurgical, nu mai are risc să se transforme în cancer!

 

Rezultatele testului Babeș – Papanicolau pot fi:

1. normal – nu exista celulele anormale

2. inflamație – existența unor celule ușor anormale, din cauza unor posibile infecții locale

3. anomalii – celule anormale care pot însemna modificări pre-canceroase:

 • ASCUS – modificări ale celulelor epiteliului scuamos, în peste 50 % din cazuri este prezentă o infecție cu HPV cu risc înalt oncogen.  Medicul vă recomandă testare HPV, colposcopie
 • L- SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut) – modificări ale epiteliului scuamos situate în 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Medicul vă recomandă repetarea testului Babeș-Papanicolau și colposcopie.
 • H-SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad inalt) – modificări ale epiteliului scuamos situate în 2/3 superioară a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Medicul vă recomandă colposcopie, biopsie, examen histopatologic.
 • AGC – anomalii ale epiteliului glandular. Necesită chiuretaj de endocol și examen histopatologic.

 

4. cancer – celulele s-au răspândit în părti mai profunde ale colului uterin

 

Când se face testul Babeș-Papanicolau:

Recomandările internaționale sunt:

 • primul test – la 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de 21 de ani
 • între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani
 • între 30 si 64 de ani, testul este recomandat anual
 • după 65 de ani, nu este necesar să mai facă regulat testul dacă: femeia a avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale și /sau nu a avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.

 

Cum se recoltează Babeș-Papanicolau?

Investigația înseamnă recoltarea câtorva celule din col, cu ajutorul unei periuțe de unică folosință. Nu doare. Durează câteva secunde. Apoi, proba se trimite la laborator.

Ce trebuie să fac înainte de recoltare?

Cu 2 zile înainte de recoltare se evită:

 • spălăturile vaginale
 • utilizarea tampoanelor
 • folosirea cremelor vaginale, supozitoarelor sau medicamentelor
 • activitatea sexuală

 

În timpul menstruației, nu se recoltează testul Babeș-Papanicolau. Eventualele cantități de sânge nu permit un test corect. Perioada optimă pentru a face testul este între a 10-a și a 20-a zi, după prima zi a ultimei menstruații.

 

Foto: pixabay.com/ro