Calitatea ovocitelor, legată de vârsta mamei

Calitatea ovocitelor e legată de vârsta mamei

Calitatea ovocitelor e legată de vârsta mamei. Ovarul este glanda sexuală feminină. Produce ovocitele (celulele reproducătoare feminine), dar și hormonii estrogen și progesteron. Și timpul lovește direct în aceste structuri. Iată cum:

 

Dezvoltarea ovocitelor:

Calitatea ovocitelor e legată de vârsta mamei. Celulele reproducătoare feminine apar din luna a doua a vieții embrionare. Din așa-numitul epiteliu germinativ, care acoperă viitorul ovar, se desprind acumulări sferice de celule, adică foliculii primordiali (cavități ale ovarului în care se dezvoltă ovocite).

În interiorul acestora, se află ovocitele nematurizate.

  • La naștere, copilul de sex feminin are un număr enorm de foliculi ovarieni  (200.000-400.000, în cele două ovare).
  • De la pubertate (12-14 ani) până la menopauză, doar 300-400 foliculi ajung în stadiul de maturare, restul involuează și se cicatrizează.
  • Odată cu apariția menstruație, ovocitele se consumă.
  • Pe măsură ce trece timpul, cele rămase îmbătrânesc și, dacă vor fi fecundate, vor avea rată mare de defecte genetice. Calitatea lor e direct legată de vârsta viitoarei mame.
  • După 35 de ani,  aproape 50 % din celulele reproducătoare feminine sunt modificate genetic, ceea ce înseamnă că nu mai sunt capabile să formeze un embrion.
  • Dupa 40 de ani, 90% dintre acestea nu mai sunt viabile.
  • Pe scurt, în privința celulelor reproducătoare feminine, după 18 ani,  fiecare an, care se scurge, contează. Materialul genetic de la viitorii parinti trebuie să fie perfect. Or, după 35 de ani, materialul genetic feminin își pierde calitatea.

 

 

Ce se întâmplă la ovulație?

Calitatea ovocitelor e legată de vârsta mamei. Un folicul matur (cavitate a ovarului în care se dezvoltă un ovocit) cu diametrul de 100 mm, se ridică la suprafața ovarului.  Poartă denumirea de folicul Graaf.

După ce se rupe și eliminană ovocitul (celula reproducătoare feminină) din interiorul lui, pereții foliculului cad, cavitatea lui se umple cu sânge și celule de o culoare gălbuie. Așa ia naștere corpul galben, care funcționează ca o glandă endocrină temporară, pentru că secretă în sânge hormonul progesteron. 

  • Dacă ovocitul a fost fecundat, corpul galben formează corpul galben de sarcină.
  • Dacă ovocitul nu a fost fecundat, acesta dispare peste câteva săptămâni și se numește corpus albicans.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro