Candidoza (Candida Albicans): De ce apare?

candidoza

Candidoza este o infecție fungică, produsă cel mai frecvent de Candida Albicans, o ciupercă care poate trăi în tubul digestiv, pe piele şi pe mucoase. Este vorba inclusiv de mucoasele de la nivelul aparatului reproducător.

 

Candida Albicans face parte dintre microorganismele normale ale tractului genital feminin. De cele mai multe ori, femeile se infectează după o cură de antibiotice, care duce la dezechilibrul microorganismelor locale (din vagin). De aceea, la tratament cu antibiotic, medicul ar trebui să recomande și o protecție vaginală.

 

Simptome:

La femei, pot apărea scurgeri abundente albicioase cu miros specific,  mâncărimi intense.

La bărbaţi, candidoza se manifestă ca inflamaţie a pielii glandului penian şi a mucoasei părţii interioare a prepuţului. Apare mâncărimea.

Diagnostic:

Diagnosticul se face după examiminarea secrețiilor genitale. Tratamenul e necesar la apariția simptomelor.

Candida albicans nu se transmite pe cale sexuală.

 

Candidoza – factori favorizanți:

Inflamațiile vaginului nu apar întotdeauna de la un factor infecțios, transmit după contactat sexual neprotejat de prezervativ. Pof fi cauzate de măsurile de igienă incorecte.

 

Toaleta intravaginală, contraindicată

Femeile trebuie să-și facă toaleta intravaginală doar după ce folosesc ovule intravaginale pentru diferite tratamente recomandate de medic. 

Vaginul este un fel de cuptor, cu funcție de autocurățare. Prin microorganismele prezente în mod normal este curat. Nu aveți nevoie de lavaj intravaginal cu substanțe de igienă. 

De altfel, indicat ar fi ca igiena cu produse cosmetice să privească doar organele sexuale externe, nu și interiorul vaginului. În caz contrar, poate apărea o vaginita nespecifică. Aceasta nu are o cauză microbiană clara, deci nu se poate decela în examenul bacteriologic un germene, care, în general, se ia din contact sexual neprotejat de prezervativ.

Spermicidele schimbă PH-ul vaginal

Nici spermicidele, care sunt anticoncepționale locale, nu se folosesc fără indicație medicală. Mucoasa vaginală trebuie evaluată mai întâi de către medic și acesta observă dacă poate permite un astfel de tratament. Spre exemplu, pacientele care au candidoze cronice ar trebui să evite astfel de metode de contracepție. Spermicidele acționează prin schimbarea PH-ului vaginal, deci consecința ar fi o vaginită nespecifică.

Aceeași acțiune o au lubrifianții

Lubrefianții pot acționa asupra PH-ului vaginal și astfel pot aparea des candidoze.  

Antibioticele distrug apărarea vaginului

Orice tratament cu antibiotic poate determina inflamația vaginului. De aceea, pentru femei, orice tratament antibiotic trebuie să fie însoțit de medicatie protectoare pentru vagin. Medicametele antibiotice (prescrise în cazul unei infecții bacteriene) au efect asupra PH-ului vaginal. Mucoasa vaginală își modifică aspectul (vizibil la un control ginecologic), secreția de modifică.

Din păcate, candidozele odată apărute, pot reapărea în ciuda tratamentului corect.