Ce este imunologia reproducerii?

imunologia reproducerii

Imunologia reproducerii este un domeniu al medicinei, care studiază interacțiunile dintre sistemul imunitar și aparatul reproducător. Cercetează rolul sistemului imunitar în pierderea recurentă a sarcinii și eșecurile repetate ale FIV.

 

Cine ar trebui să ia în considerare imunologia reproducerii?

 

Recomandările internaționale pentru imunologia reproducerii vizează următoarele cazuri:

  • trei avorturi spontane sau eșecurile FIV înainte de vârsta de 35 de ani
  • două avorturi spontane sau eșecuri ale FIV după vârsta de 35 de ani
  • probleme imunologice anterioare cunoscute (poliartrită reumatoidă, lupus, pozitiv pentru anticorpii antinucleari, alte boli imune)
  • sarcini anterioare care au arătat creșterea fetală anormală
  • avorturi spontane multiple, după ce ați avut un copil
  • ovocite deteriorate

 

Testarea în imunologia reproducerii:

 

Anticorpi antinucleari:

Sistemul imunitar produce, aberant, anticorpi împotriva ADN-ului (informației genetice).

 

 

Anticorpi antifosfolipidici:

Organismul crede că fosfolipidele (părţi ale membranelor celulare) sunt străine şi produce anticorpi. Nivelurile ridicate de anticorpi antifosfolipidici cresc coagularea sângelui și, astfel, restricționează fluxul sanguin destinat fătului. Lipsa de sânge, prin țesutul placentar, la un embrion sau la un făt poate duce la decesul produsului de concepție.

 

 

Anticorpii antitiroidieni: 

Sunt asociați cu o creștere a citokinelor pro-inflamatorii secretate de celulele T în mucoasa uterină. Anticorpii anti-TPO sunt prezenţi în aproape toate cazurile de tiroidită Hashimoto şi în majoritatea cazurilor de boală Graves.  În ambele boli, sistemul imunitar loveste tiroida

 

Analiza celulelor Natural Killer:

Celulele imune Natural Killer sunt un tip de celule albe din sânge care îndeplinesc multe funcții esențiale, inclusiv supravegherea celulară pentru infecții și celule canceroase. Nivelurile crescute de celule NK circulante sunt asociate cu pierderea recurentă a sarcinii. 

Testul pentru Natural Killer caută activitatea acetor celulelor (NK) în circulație, precum și capacitatea imunoglobulinelor de a suprima această activitate.

 

Raportul Th1 / Th2:

Raportul Th1 / Th2 este raportul între 2 citokine produse de limfocitele T Helper, implicate în răspunsul sistemului imunitar. Citokinele sunt molecule care transmit informații între celule diferite. Au rolul de a transmite informații între celulele sistemului imunitar – leucocitele.

  • Th1 produc citokine cu efect pro-inflamator. Nivelul crescut poatedetermina avort. 
  • Th2 produc citokine cu efectanti-inflamator.

Sarcina are condiții optime de evoluție dacă între Th1 și Th2 există un echilibru perfect.

 

 

Imunofenotiparul reproductiv:

Analizează procentul tipurilor de limfocite din sânge, inclusiv CD-3, CD-4, CD-8, CD-19, CD-5, CD56, CD16 

 

Trombofiliile:

Trombofilia înseamnă tendință crescută de coagulare a sângelui. În timpul sarcinii sănătoase, capacitatea mamei de a produce cheaguri de sânge în uter și în placentă este suprimată. Anumite afecțiuni pot preveni suprimarea normală a acestei coagulări, ceea ce ar putea duce la complicații ale sarcinii și la decesul fetal.