Ce fac înainte de FIV?

FIV

Nu fumați – este prima indicație a medicului supraspecializat în tratamentul infertilității, înainte de procedura FIV. Sau de orice altă tehnică de reproducere umană asistată. De ce?

 

Nu fumați! Fumatul strânge vasele de sânge

 

La prima consultație, medicul vă spune explicit să renunțați la fumat. Fumatul strânge vasele mici de sânge, prezente în aparatul genital. Astfel nu se mai produce irigarea normală a țesuturilor. O singură ţigară e suficientă pentru că vasele de sânge să se contracte. Fenomenul este, însă, reversibil. Astfel, la 20 de minute după ultimul fum, circulaţia sanguină se intensifică din nou, în favoarea dumneavoastră. Asta dacă nu urmează o nouă ţigară. 

 

Acționând asupra vaselor de sânge prin țigări, vă reduceți șansa implantării embrionului în mucoasa uterină.

 

Prea mult stres. Cum îl reduc?

 

Astfel produceți în exces hormonul numit cotizol, fabricat de glandele suprarenale. Rolul său este:

  • de a crește cantitatea de zahăr din sânge
  • de suprima răspunsul sistemului imunitar 

Dacă în sânge este eliberată o cantitate mare de cortizol, scade nivelul hormonului numit progesteron. Uterul reprezintă cel mai important organ-ţintă al progesteronului. Acest hormon determină mucoasa uterină să secrete proteine, care o pregătesc pentru implantarea ovocitului fecundatDacă mucoasa uterină nu este suficient de îngroșată, pentru că progesteronul nu și-a îndeplinit funcția, implantarea embrionului nu e posibilăDe aceea, stresul extrem asociat crește riscurile ca procedura FIV să nu fie reușită. 

Pentru fiecare situația stresantă, psihologul recomandă să vă concentrați pe respiratia abdominală. Și să fiți conștientă de aceasta. E cea mai rapidă și mai la îndemână metodă să limitați producerea hormonilor de stres. ,