Ce înseamnă calitatea celulelor reproducătoare feminine?

ICSI

Din 1978 și până în prezent, peste 2 milioane de copii s-au născut prin tehnici de reproducere umană asistată.

 

În ultimele 20 de ani, indicația predominantă pentru donarea de ovocite a trecut de la femeile cu insuficiență ovariană prematură (menopauză precoce) la cele mai multe femei cu vârstă reproductivă avansată. Ce înseamnă vârstă reproductivă avansată?

 

După 36 de ani, rata de sarcină scade. După 39 de ani, scade accelerat, apoi fiecare an care trece are impact negativ asupra celulelor reproducătoare feminine. Fiecare an scurs după 40 de ani înseamnă șanse extrem de mici de a obține o sarcină cu propriile celule reproducătoare.

În schimb, la femeile care aleg să obțină o sarcină cu ovocite de la donatoare tânără, rata de sarcină este de până la 50% pe transfer de embrioni –  pacienți din toate grupele de vârstă (CDC, 2005).

  • Femei de peste 60 de ani au născut cu ajotorul ovocitelor donate, demonstrând că uterul post menopauză menține capacitatea de a susține sarcina, cu ajutorul medicației.

 

Crioconservarea embrionilor și a celulelor reproducătoare feminine:

Cum se păstrează fertilitatea feminină? Peste celulele reproducătoare feminine (ovocitele) nu mai trece timpul, dacă le congelați.

La fiecare menstruație, se pierd câteva celule reproducătoare. Dar chiar dacă ovarele conțin încă ovocite (adică nu sunteți la menopauză), după 35 de ani, cele mai multe celule reproducătoare nu vor mai fi de calitate.

Ce înseamnă calitate?

Vorbim despre capacitatea celulei fertilizate de a forma embrioni competenți genetic, adică fără defecte genetice.

Cum se păstrează fertilitatea feminină? Dacă timpul trece și încă nu vă gândiți la o sarcină, e recomandat să vă conservați ovocitele prin vitrificare (congelare). Vezi aici cum se face.

Vitrificarea ovocitelor înseamnă congelare într-un ritm rapid. Se evită astfel formarea cristalelor de gheață, care pot duce la deteriorarea membranei celulare în procesul de dezghețare.

Astfel, timpul se oprește în loc pentru aceste celule. Și începe, din nou, să curgă după decongelare, când pot forma embrioni.