Ce înseamnă FIV? Toți pașii tratamentului

FIV

Fertilizarea in vitro (FIV) înseamnă o serie complexă de proceduri utilizate pentru a ajuta la concepția unui copil.

 

În timpul FIV, ovocitele mature (celulele reproducătoare feminine) sunt colectate din ovare.

Apoi sunt fertilizate de spermă în laborator.

Ovocitul fertilizat (embrion) e transferat în uter.

Un ciclu complet FIV durează aproximativ trei săptămâni. Uneori, acești pași sunt împărțiți în diferite părți, iat procesul poate dura mai mult.

 

FIV este cea mai eficientă metodă de reproducere umană asistată:

Procedura se poate face folosind propriile ovocite și spermatozoizii partenerului.

Sau FIV poate implica ovocite, spermatozoizi sau embrioni de la un donator cunoscut sau anonim.

Șansele dvs. de a avea un copil sănătos folosind FIV depind de mulți factori, cum ar fi vârsta și cauza infertilității.  Medicul supraspecializat în tratamentul infertilității vă ajuta să înțelegeți cum funcționează FIV, riscurile potențiale și dacă această metodă de tratare a infertilității este potrivită pentru dvs.

 

FIV este o opțiune dacă dvs. aveți:

 • Trompe uterine deteriorate sau blocate. Deteriorarea sau blocarea trompei uterine face dificilă fertilizarea unui ovocit sau deplasarea unui embrion către uter.
 • Tulburări de ovulație. Dacă ovulația este rară sau absentă, sunt disponibile mai puține ovocite pentru fertilizare.
 • Endometrioza. Endometrioza apare atunci când un țesut similar cu endometrul (căptușeala uterului) se implantează și crește în afara uterului. Afectează adesea funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.
 • Fibroame uterine. Fibroamele sunt tumori benigne (nu înseamnă cancer)  în uter. Sunt frecvente la femeile de 30 și 40 de ani. Fibroamele pot interfera cu implantarea ovocitului fertilizat.
 • Sterilizarea sau îndepărtarea tubară anterioară. Ligatura trompelor este un tip de sterilizare în care trompele uterine sunt tăiate sau blocate pentru a preveni definitiv sarcina. Dacă doriți să concepeți după ligaturarea trompelor, FIV poate fi o alternativă la chirurgia de inversare a ligaturii trompelor.

 

FIV este o opțiune dacă partenerul dvs are:

Afectarea producției sau funcției spermei.

 • Concentrația de spermă sub medie, mișcarea slabă a spermatozoizilor (mobilitate slabă) sau anomaliile dimensiunii și formei spermei fac dificilă fertilizarea .
 • Dacă se constată anomalii ale materialului seminal (la spermogramă) este necesară vizita la un specialist în infertilitate pentru a vedea dacă există probleme corectabile sau probleme de sănătate care stau la baza anomaliilor spermatozoizilor.

 

O spermogramă cu rezultat slab se repetă la 2 luni. De ce?

Ciclul de formare al spermatozoizilor durează 70 de zile.

Dacă azi spermograma este anormală, nu înseamnă că peste două luni va fi la fel. Aceste detalii vi le explică medicul specializat în tratamentul infertilității.

 

Infertilitate inexplicabilă:

Infertilitatea inexplicabilă înseamnă că nu a fost găsită nicio cauză a infertilității, în ciuda evaluării cauzelor comune.

 

Boli genetice:

Dacă dumneavoastră sau partenerul riscați să transmiteți o boală genetică copilului, ați putea fi candidați la teste genetice de preimplantare – o procedură, care implică FIV.

 • După ce ovocitele sunt recoltate și fertilizate, acestea sunt examinate pentru anumite probleme genetice, deși nu toate problemele genetice pot fi găsite.
 • Embrionii care nu conțin probleme identificate pot fi transferați în uter.

 

Conservarea fertilității după cancer:

Dacă sunteți pe punctul de a începe tratamentul împotriva cancerului (chimioterapie, radioterapie), FIV este o soluție care vă ajută să aveți copii ulterior.

 • Femeile își pot recoltata ovocite din ovare. Acestea se congelează pentru utilizare ulterioară.
 • Sau ovocitele pot fi fertilizate și congelate ca embrioni pentru utilizare ulterioară.
 • Bărbații își pot congela sperma, pentru utilizare ulterioară.