Ce mănânc înainte și în timpul FIV?

mancare înainte de FIV

Ani de zile de cercetări au arărat că hrana are impact direct asupra fertilității. Are impact cu cel puțin 90 de zile înainte de fertilizare.

 

Ovocitul uman (celula reproducătoare feminină) își începe stadiul final de dezvoltare, înainte de fertilizare, cu aproximativ 90 de zile înainte să fie ovulat. Așadar contează dieta din ultimele cel puțin 90 de zile.                

Recomandatea este să comsumați cât mai puțin zahăr, dar grăsimi bune suficiente. 

 

De ce puțin zahăr?

 

Dietă bogată în carbohidrați rapizi produce inflamație, nepotrivită pentru celule umane. Cum? Determină creșterea nivelului de zahăr din sânge (glicemia). Produsele finale avansate de glicație induc apoi inflamație și afectarea funcționării hormonilor. 

  • Zahăr se găsește în dulciuri, sosuri, mezeluri, patiserie. 
  • Și fructele conțin zahăr, sub formă de fructoză. Nu se consumă mai mult de 500 de grame de fructe pe zi. Fructoza din acestea se transformă în alcool, în ficat. 

 

Grăsimea din alimente protejează celulele

 

Grăsimea bună însă are impact pozitiv asupra tuturor celulelor umane. Firesc, și asupra celulelor reproducătoare. Grăsimea bună se găsește în conserve de sardină în suc propriu, în unt, în produse lactate fermentate.

Fiecare celulă umană are o membrană fosfolipidică (din grăsime). Dacă nu consumați grăsime, acea membrană nu funcționează corect. Cu alte cuvinte, schimburile dintre celule – hrănirea și eliminarea deșeurilor celulare – nu au loc normal.

În grăsimea animală, există vitamina D. Aceasta ajută sistemul imunitar să aibă reacții echilibrate. 

 

Care sunt cel mai bune grăsimi?

  • Untul, grăsimea din lapte
  • Grăsime de tip Omega 3 din pește gras. Doza se ia optim din 2-3 conserve de sardine consumate pe săptămână.