Ce să fac înainte de conconcepție?

înainte de concepție

Indiferent dacă sarcina apare natural sau prin tehnici de fertilizare asistată, există cîteva precauții înainte de cele 9 luni.

 

Acid folic:

Spina bifida este una dintre cele mai frecvente anomalii grave, care pot afecta un nou-născut. Incidența anomaliei poate fi redusă semnificativ prin administrarea de suplimente de acid folic înainte de concepție până în stadiile incipiente ale sarcinii.

 

Fumat:

Fumatul este asociat cu o probabilitate scăzută de apariție naturală a unei sarcini. Scade semnificativ probabilitatea ca tratamentul pentru fertilizarea asistată să dea rezultate.

 

Greutate:

Obezitatea este asociată cu ovulația neregulată sau scăzută. Se știe că obezitatea crește ratele de avort spontan. Și scade șansele de sarcină după tratamente cum ar fi inducerea ovulației, inseminarea intrauterină, tratamentul FIV / ICSI.

  • Obezitatea crește, de asemenea, riscurile în timpul sarcinii prin creșterea probabilității de complicații precum diabetul, tromboza și hemoragia. Femeile al căror indice de masă corporală depășește 30 kg/ m2 ar trebui să depună eforturi pentru a pierde în greutate, deoarece acest lucru va contribui la creșterea fertilității.

 

Rubeola:

Rubeola la începutul sarcinii poate duce la anomalii grave la nou-născutul. Rubeola este o infecție virală obișnuită, care se caracterizează prin simptome ușoare precum gripa și o erupție cutanată generalizată. Vaccinarea în adolescență nu garantează imunitatea în viața ulterioară.

  • Imunitatea este testată printr-un simplu test de sânge pentru a detecta anticorpii împotriva virusului în fluxul sanguin.

 

Virusul Zika:

Este transmis în principal de țânțari, dar pare să existe și un risc de transmitere sexuală. Pentru majoritatea oamenilor este o infecție foarte ușoară, fără simptome. Dacă apar simptome, acestea sunt de obicei ușoare și durează  două până la șapte zile. Simptomele raportate frecvent includ: febră, eczemă, dureri articulare, conjunctivită, durere de cap, durere în spatele ochilor, mâncărimi pe tot corpul.

  • Virusul e periculos pentru femeile însărcinate, deoarece a fost legat de defecte congenitale. 

 

Testul Babeș Papanicolau:

Examenul Papanicolau este recomandat înainte de sarcină sau înainte de tratamentele pentru fertilizare asistată.