Cum se congelează ovocitele?

rezerva ovariană

Celulele reproducătoare feminine. Înainte de recoltarea ovocitelor în scopul fertilizării in vitro, veți primi tratament de stimulare hormonală. Acesta îi permite medicului specialist în infertilitate să extraga cât mai multe ovocite din ovare. Cum se congelează ovocitele?

Multe ovocite (celule reproducatoare feminine) viabile la o recoltare în sala de operație, sub anestezie ușoară. Cele care rămân se congelează individual și, după un timp, aveți șansa să mai obtineți o sarcină. Fără sa mai treceti prin procedura de stimulare ovariană.

Ovocitele se congeleaza și dacă:

  • aveți rezerva ovariană prea mică (așa sunt datele dvs. genetice) și, în curând, nu o să mai puteți concepe natural
  • dacă va doriți o sarcina peste câțiva ani, pentru că, în prezent, condițiile socio-economice nu vă sunt favorabile. E important ca vârsta ovocitelor să fi cât mai mică, iar prin congelare rămâne mici.

 

Cum se congeleaza ovocitele?

Celulele reproducătoare feminine. După recoltare, fiecare celulă se pune pe o lamă, apoi beneficiază de un crioprotector (substanță care  împiedică distrugerea la îngheț). Ovocitele se congează la minus 197 de grade Celsius, în azot lichid.

 

Din ovocite congelate, fertilizare doar cu ICSI

La decongelare, ovocitele vor fi fertilizate prin ICSI (injectarea intracitoplasmatică a spermei). Cu ovocite congelate, nu e posibil FIV standard. De ce?

Pentru a fi congelate, ovocitele se dezbracă de invelișul lor gelatinos numit cumulus. Și care are rolul de a bloca, la fertilizarea in vivo, adică in trompele uterine ale femeii, spermatozoizii care nu sunt viabili. După decongelare, se injectează un spermatozoid direct în ovocit. Procedura are loc în laborator, apoi se lasă în condiții controlate de mediu timp de 3 ori 5 zile. La 5 zile, apare blastocistul, care apoi e transferat în uterul mamei.