Chiar dacă hormonii sunt în limite normale, sarcina poate să nu apară

hormoni

Chiar dacă hormonii sunt în cantitate normală, ovarele pot să nu mai producă ovocite (celule reproducătoare feminine) de calitate. Cum e posibil?

 

Rezerva ovariană presupune o cantitate de foliculi ovarieni, determinată genetic. Toată cantitatea există din viața intrauterină a fătului de sex feminin. 

Din adolescență, în fiecare lună, un folicul din ovar devine dominant și eliberează un ovocit matur. Aceasta este ovulația.

  • Doar ovocitul matur poate fi fertilizat în trompa uterină.
  • Prin ovulație așadar se poate obține o sarcină. Dacă nu apare sarcina, se declanșează menstruația. 

 

Cum se măsoară rezerva ovariană?

Câte celule reproducătoare mai există în ovare? Toate femeile, care au deja 30 de ani, ar trebui să își pună această întrebare, să vadă obiectiv cât mai pot să amâne sarcina.

Rezerva ovariană se măsoară obiectiv prin:

  • numărare foliculilor antrali, în ziua 2-3 a ciclului menstrual, printr-o ecografie transvaginală
  • prin dozarea din sânge de AMH 

 

Aceste analize pot fi făcute și înainte de 30 de ani, dacă nu aveți încă o sarcină.

 

Cum se evaluează apropierea de menopauză?

Menopauza este absența menstruației peste 12 luni. Apropierea de menopauză, care înseamnă ce fapt epuizarea celulelor reproducătoare din ovar (adică insuficiență ovariană) se măsoară prin dozări hormonale. Dar chiar dacă acestea arată rezultate normale, sarcina poate să nu apară. De ce?

 

”Femeile care au 38-40 de ani e bine să meargă la un medic specilist în tratamentul infertilității. De ce?  Frecvent, menopauza se determină prin dozarea hormonilor FSH și LH. Dar dacă valorile acestor hormoni sunt normale nu înseamnă că mai există ovulație. Nu înseamnă că ovarele au încă foliculi. Arată doar că în ovare există încă o secreție de estradiol, dar aceste organe pot să nu mai fie capabile să producă un ovocit matur și de calitate, care, prin fertilizare, să determine o sarcină normală”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar supraspecializat în tratamentul infertilității. 

În concluzie:

  • Nu înseamnă că puteți obține o sarcină în mod natural, dacă FSH si LH au valori normale. 
  • De la 38 de ani, dacă vă doriți o sarcină, trebuie să fiți evaluată de un medic cu supraspecializare în tratamentul infertilității.