Chist ovarian partea I

Endometrioza

Chistul ovarian – date medicale importante despre cauze, simptome si tratament

Cele mai multe chisturi sunt inofensive, dar unele pot cauza probleme, cum ar fi ruptura, hemoragii sau durere. Mai mult decât atât, intervenția chirurgicală poate fi necesară doar în anumite situații pe care le voi preciza, pentru a elimina chistul. Este important să se înțeleagă funcția ovarelor și cum se pot forma aceste chisturi.

Chistul ovarian este o formatiune (o “punguta”) plina cu lichid care se poate dezvolta la orice varsta a femeii. In functie de etapa in care se afla pacienta (pubertate, tinerete, varsta adulta, premenopauza, menopauza), importanta si gravitatea chistului ovarian difera.

Ovarele, alternativ, elibereaza lunar cate un ovocit (“ou”) care va fi fecundat si formeaza un embrion. Oul este situat într-un sac numit folicul, in care este inconjurat de lichid folicular si de o membrana. Acest lichid folicular contine numerosi hormoni si enzime, cei mai importanti fiind estrogenii si androgenii. La ovulatie, lichidul folicular se elimina in abdomen, odata cu ovocitul. Semnalele hormonale eliberate odata cu ovulatia initiaza modificari uterine, care faciliteaza sarcina. Mucoasa interna a uterului (endometrul) incepe sa se ingroase si sa se pregateasca pentru implantarea unui ovocit fecundat, adica a unui embrion. La o femeie sanatoasa din punct de vedere genital, acest ciclu are loc în fiecare lună, și, de obicei, acesta este finalizat când ovocitul nu este fertilizat.

În imaginile ecografice, foliculii ovarieni, ca si chisturile ovariene, au aspect similar, transonic, deci “seamănă ” ca aspect, de aceea sunt frecvent confundate de medicii ecografisti care nu sunt si ginecologi. Foliculul ovarian matur,  inainte de a ovula, are diametrul de 24 mm, de aceea uneori este diagnosticat eronat ca un chist ovarian. Forma lui este mai tonica, are contur regulat si forma rotunda; lichidul folicular este transonic, fara continut solid in interior (adica foliculul contine doar lichid; ovocitul nu se vizualizeaza la ecografie, pentru ca este microscopic).