Chist ovarian Tipuri de chisturi ovariene partea a II-a

Endometrioza

Chist ovarian – Tipuri (forme) variate de chisturi ovariene

Chistul ovarian folicular

Acest tip de chist simplu se poate forma atunci cand nu se produce ovulatia sau atunci când un folicul involuează spontan si devine atretic. Un folicul dominant (deseori confundat cu un chist ovarian), apare, de obicei, la momentul ovulatiei si poate creste pana la aproximativ 2,4 cm in diametru. Ruptura acestei formatiuni poate crea durere ascutita severa in abdomen, pe partea ovarului care a functionat in luna respectiva. Aceasta durere ascuțită (numita ” mittelschmerz” in germana “durere de mijloc”, adica doare la mijlocul ciclului) apare în ziua a 14-16 a ciclului menstrual, in timpul ovulatiei. Aproximativ un sfert dintre femeile cu acest tip de simptome au prezentat ovulatie dureroasa. Aceasta varianta este normala pentru o femeie cu ciclu menstrual regulat, ovulator.

Chist de corp galben (luteal)

Acest tip de chist ovarian, functional, apare dupa un ovocit a fost eliberat dintr-un folicul. După ce ovulatia a avut loc, foliculul, golit de lichidul folicular, devine “corp luteal “(corp galben). Aceste secreta progesteron, hormon care ajuta uterul sa sustina si sa dezvolte sarcina. Dacă nu se produce o sarcină, corpul luteal, de obicei, se descompune si dispare. Uneori, persista cateva saptamani si se umple cu fluid sangvinolent, transformandu-se intr un “chist de corp galben” sau “chist luteal”. De obicei, acest chist se dezvolta pe un singur ovar și nu produce nici un simptom. Cel mai frecvent, dispare spontan. De aceea, diagnosticul se stabileste dupa cate ecografii seriate, efectuate in 3 luni succesive.

Chist hemoragic

Acest tip de chist functional se produce atunci când sângerarea are loc în cadrul unui chist. Simptomele, cum sunt durerea abdominală in zona ovarului afectat sau senzatia de balonare, se pot asocia cu acest tip de chist. Chistul ovarian hemoragic dispare spontan sau prin interventie chirurgicala.

Chist dermoid

Acesta este un tip de tumoră benignă, numit si teratom . Este un chist patogen, care afecteaza de obicei femeile mai tinere și care putea crește pana la 6 cm in diametru. Are origine embrionara, din viata intrauterina. Un chist dermoid poate conține alte tipuri de țesuturi, cum ar fi grăsime și, ocazional, oase, păr și cartilaj.

Imaginea ecografică a acestui tip chist poate varia din cauza diferitelor tipuri de conținut, dar o scanare CT si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) poate arăta prezența calcificărilor dense.
Aceste chisturi pot deveni dureroase, prin inflamatie sau prin torsiune. Cand ovarul se răsuceste în jurul axului sau vascular (o afecțiune cunoscută sub numele de torsiune ovariană), compromite alimentarea cu sange si conduce la dureri abdominale severe. Torsiunea chistului ovarian este o urgenta medico-chirurgicala, care necesita operatie. Marimea chistului nu creste rata de risc pentru torsiune, dar chisturile cu diametrul de peste 6 cm au indicatie operatorie, mai ales daca au continut mixt( solid si lichid).

Endometriomul ovarian sau chistul endometrioid

Acest tip de chist se formează atunci când tesutul endometrial (mucoasa interna a uterului) este prezent pe ovare. Aceasta afectează femeile în perioada reproductiva și poate provoca dureri pelviene cronice asociate cu menstruatia. Simptomul specific este durerea puternica in timpul, dar mai ales dupa menstruatie. Endometrioza este prezența glandelor endometriale și țesutului interior al uterului in afara acestuia si se asociaza frecvent cu infertilitatea.

Chisturile ovariene endometrioide sunt, de cele mai multe ori, pline de continut “ciocolatiu”, roșu-brun si pot varia, ca mărime, de la 0.75-8 cm. Specificul endometriozei este recidiva, cu aparitia de noi chisturi endometriozice ovariene dupa operatie. De aceea, operatia este obligatorie pentru stabilirea diagnosticului de endometrioza cu certitudine maxima, dar nu vindeca boala, care poate recidiva.

Ovar polichistic

Este diagnosticat pe baza dimensiunii crescute a ovarului, masurat volumetric cu ajutorul examenului ecografic – de obicei are dimensiune dublă față de cea a normalului – cu chisturi de diferite dimensiuni, dispuse pe toata suprafata ovarului. Acest aspect ecografic poate fi găsit la femei sanatoase aparent (asimptomatice) și la femeile cu manifestari endocrinologice minore. Examenul ecografic este folosit pentru a vizualiza ovarul in diagnosticarea acestei afectiuni.

Termenul vechi Ovar polichistic este diferit de sindromul ovarelor polichistice (PCOS), care include alte simptome în plus față de aspectul tipic de chisturi ovariene dispuse la periferia ovarului, in coroana. Sindromul ovarelor polichistice implică simptome metabolice si cardiovasculare legate de cresterea rezistentei la insulina. Aceste riscuri includ creșterea toleranței la glucoză, diabet de tip 2, cresterea tensiunii arteriale.

Sindromul ovarelor polichistice este asociat cu infertilitate, sângerări anormale, creșterea incidenței avortului spontan și complicațiilor legate de sarcină.

Sindromul ovarelor polichistice apare la la 4% -7% din femeile de varsta reproductiva si este asociata cu un risc crescut de cancer endometrial.

Diagnosticul sindromului polichistic se stabileste prin examen ecografic si teste hormonale. Este extrem de important sa deosebim un “ovar polichistic” (care are rezultate normale la testele hormonale si metabolice) de “sindromul ovarului polichistic”, ca este asociat cu seboree, acnee, caderea parului, hiperandogenism in general si teste hormonale modificate)

Chistadenomul

Un chistadenomul este un tip de tumoră benignă care se dezvoltă din țesut ovarian. Acestea pot fi umplute cu un material fluid de tip mucus. Chistadenomul poate deveni foarte mare, cresterea spre dimensiuni gigante fiind tipica acestui tip de chist ovarian.