Chistul ovarian

trompa uterină

Chistul ovarian este orice colecție de lichid la nivelul ovarului. 

 

Cum apar chisturile funcționale?

Ovarele, alternativ, eliberează lunar câte un ovocit (celula reproducătoare feminină) care, dacă va fi fecundat, va forma embrionul.

Ovocitul este situat într-un sac numit folicul, în care este înconjurat de lichid folicular și de o membrană. Acest lichid folicular conține hormoni și enzime. Cei mai importanți hormoni sunt estrogenii și androgenii. La ovulație, lichidul folicular se elimină în abdomen, odată cu ovocitul.

Foliculul ovarian matur,  înainte de a ovula, are diametrul de 24 mm, de aceea, uneori, este diagnosticat eronat ca un chist ovarian.  Foliculul conține doar lichid, ovocitul nu se vizualizează la ecografie (este microscopic).

Chistul ovarian folicular se poate forma când nu se produce ovulația sau când un folicul involuează spontan. Un folicul dominant apare, de obicei, la momentul ovulatiei si poate crește pînă la aproximativ 2,4 cm în diametru.

  • Ruptura formațiunii poate determina durere ascuțită în abdomen, pe partea ovarului care a funcționat în luna respectivă. Durerea apare în ziua a 14-16 a ciclului menstrual, în timpul ovulatiei. 
  • Lichidul folicular eliberat în peritoneu poate determina abdomenul acut chirurgical. De obicei, simptomele cedează spontan, dar în unele situații e necesară intervenția chirurgicală. 

 

 

Cum se diagnostichează chistul ovarian?

Chisturile funcționale se evidențiază ecografic. Chisturile funcționale sunt bine delimitate ecografic.

 

Chist ovarian vs. tumoră ovariană

Chisturile ovariene care au conținut neomogen, care conțin și masă solidă, cu pereți vascularizați pot sugera cancer ovarian. 

  • Chisturile care cresc rapid în dimensiuni trebuie evaluate complet. 
  • Orice chist de ovar apărut în menopauză trebuie investigat complet.

 

Markerul tumoral (se face din sânge) pentru ovar este CA125.

Examenul histopatologic (biopsia) dă însă diagnosticul de certitudine.

 

Vezi aici toate variantele de chist ovarian, în funcție de tipul celulelor conținute. 

 

 

 

Foto:pixabay.com/ro