Chistul ovarian. Chistul endometrioid

ovar

Chistul ovarian –  sunt câteva tipuri diferite în funcție de tipul celular din care sunt constituite. Chistul ovarian cauzat de endometrioză.

 

Ovarele eliberează lunar câte un ovocit (celula reproducătoare feminină) care, dacă va fi fecundat, va forma embrionul.

Ovocitul este situat într-un sac numit folicul, în care este înconjurat de lichid folicular și de o membrană.

 

 

Endometrioza de ovar, cauză de infertilitate:

Chistul ovarian endometrioid (endometrioza ovar)

Acest tip de chist se formează când țesutul endometrial (mucoasa internă a uterului) este prezent pe ovare. 

Afectează femeile în perioada reproductivă și poate provoca dureri pelviene cronice, asociate cu menstruația. 

  • Simptomul specific este durerea puternica în timpul, dar mai ales după menstruație. 
  • Chisturile ovariene endometrioide sunt, de cele mai multe ori, pline de conținut “ciocolatiu”, roșu-brun și pot varia, ca mărime, de la 0.75-8 cm.
  • Specificul endometriozei este recidiva, cu apariția de noi chisturi endometriozice ovariene după operație.

Dacă ați fost diagnosticată cu endometrioză, e recomandat să mergeți la un medic supraspecializat în tratamentul infertilității. Înainte de a începe orice tratament. De ce? 

 

Sarcina, înainte de operație

”Puteți să obțineți o sarcină și fără operație. Intervenția chirurgicală se face dacă aveți un chist endometriotic mai mare de 6 cm sau dacă aveți dureri menstruale mari, care perturbă viața normală. Nu se operează endometrioza doar să vedem ca există. O putem obiectiva prin ecografie și RMN cu substanță de contrast”, spune spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în tratamentul infertilității.

 

Operația înainte de sarcina. Riscuri:

”Operația înainte de sarcină poate să scadă rezerva ovariană (numărul celulelor reproducătoare din ovare), pentru că undele cu care operăm pot să meargă la distanță de chist și să afecteze foliculii ovarieni normali (care conțin ovocite, celule reproducătoare feminine). E bine să ne abținem de la operație pentru că putem să deteriorăm ovarul. Fără să fie o greșeală medicală. Atunci când facem o incizie – electric sau cu bisturiul –  putem să afectăm țesut ovarian normal doar pentru că undele folosite pentru incizie se propagă”,  spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în tratamentul infertilității.

 

Sarcina prin FIV

Endometrioza în stadii severe, stadiile 3-4, presupune medicație, pentru ca focarele de endometrioză să scadă în dimensiuni. De multe ori, la afectarea în stadii 3-4, la sarcină se ajunge prin FIV.

Sarcina nu poate să apară în mod natural, pentru că aceste focare de endometrioză afectează PH-ul normal și acesta nu mai este propice apariției unei noi vieți. 

 

Cum apare endometrioza?

Endometrioza este o boală în care țesutul endometrial (dn interiorul uterului) apare în alte locuri decât în uter. Acest țesut, care reacționează la hormoni, se întâlnește cel mai frecvent în pelvis, la nivelul trompelor uterine, ovarelor, mușchiului uterin, peritoneului (țesutul care tapetează cavitatea abdominală).

Boala nu poate fi prevenită. 

 

 

.