Chistul ovarian

Microabraziunea endometrială

Chistul ovarian – este o formațiune plină cu lichid, care se poate dezvolta la orice vârstă.

 

Cum funcționează ovarele?

Ovarele, alternativ, eliberează lunar câte un ovocit (celula reproducătoare feminină) care, dacă va fi fecundat, va forma embrionul.

Ovocitul este situat într-un sac numit folicul, în care este înconjurat delichid folicular și de o membrană. Acest lichid folicular conține hormoni și enzime. Cei mai importanți hormoni sunt estrogenii și androgenii. La ovulație, lichidul folicular se elimină în abdomen, odată cu ovocitul.

Foliculul ovarian matur,  înainte de a ovula, are diametrul de 24 mm, de aceea, uneori, este diagnosticat eronat ca un chist ovarian.  Foliculul conține doar lichid, ovocitul nu se vizualizează la ecografie (este microscopic).

 

 

Chistul ovarian folicular

Se poate forma când nu se produce ovulația sau când un folicul involuează spontan. Un folicul dominant apare, de obicei, la momentul ovulatiei si poate crește pînă la aproximativ 2,4 cm în diametru.

  • Ruptura formațiunii poate determina durere ascuțită în abdomen, pe partea ovarului care a funcționat în luna respectivă. Durerea apare în ziua a 14-16 a ciclului menstrual, în timpul ovulatiei.  Este normală pentru o femeie cu ciclu menstrual regulat, ovulator.

 

 

Chistul de corp galben (luteal)

Acest tip de chist ovarian, funcțional, apare după ce un ovocit a fost eliberat dintr-un folicul. După ce ovulația a avut loc, foliculul, golit de lichidul folicular, devine “corp luteal“ (corp galben). Acesta secretă progesteron, hormon care ajuta uterul să susțină și să dezvolte sarcina. Dacă nu apare o sarcină, corpul luteal se descompune si dispare.

  • Uneori, persistă și se umple cu fluid sangvinolent, transformându-se în “chist de corp galben” sau “chist luteal”. De obicei, acest chist se dezvoltă pe un singur ovar și nu produce simptome. Cel mai frecvent, dispare spontan. De aceea, diagnosticul se stabilește după ecografii seriate, efectuate în 3 luni succesive.

 

 

Chistul hemoragic

Este un chist funcțional, care se produce când apare sângerarea  în interiorul unui chist. Simptomele? Posibil, o senzație de balonare.

  • Chistul ovarian hemoragic dispare spontan sau prin intervenție chirurgicală.

 

 

Chistul dermoid

Acesta chist este o tumoră benignă, care afecteaza de obicei femei tinere.  Poate crește până la 6 cm în diametru. Are origine embrionară, din viata intrauterină. Un chist dermoid poate conține alte tipuri de țesuturi (grăsime, oase, cartilaj)

  • Chisturile pot deveni dureroase, prin inflamație sau prin torsiune. Când ovarul se răsuceste în jurul axului sau vascular (o afecțiune cunoscută sub numele de torsiune ovariană), compromite alimentarea cu sânge și conduce la dureri abdominale severe.
  • Torsiunea chistului ovarian este o urgență medico-chirurgicala, care necesită operatie. Mărimea chistului nu crește rata de risc pentru torsiune, dar chisturile cu diametrul de peste 6 cm au indicație operatorie, mai ales daca au continut mixt (solid și lichid).

 

 

Chistul endometrioid (endometrioza ovar)

Acest tip de chist se formează când țesutul endometrial (mucoasa internă a uterului) este prezent pe ovare.  Afectează femeile în perioada reproductivă și poate provoca dureri pelviene cronice, asociate cu menstruația. Simptomul specific este durerea puternica în timpul, dar mai ales după menstruație. 

Chisturile ovariene endometrioide sunt, de cele mai multe ori, pline de conținut “ciocolatiu”, roșu-brun și pot varia, ca mărime, de la 0.75-8 cm. Specificul endometriozei este recidiva, cu apariția de noi chisturi endometriozice ovariene după operație.

 

Ovarul polichistic

Este diagnosticat pe baza dimensiunii crescute a ovarului, măsurat volumetric cu ajutorul examenului ecografic – de obicei are dimensiune dublă față de cea a normalului. Ovarul are chisturi de diferite dimensiuni, dispuse pe toata suprafața. Acest aspect ecografic poate fi găsit la femei fără simptome sau la femeile cu manifestări endocrinologice minore.

Termenul vechi ”ovar polichistic” este diferit de sindromul ovarelor polichistice (PCOS).

Sindromul ovarelor polichistice implică simptome metabolice și cardiovasculare legate de cresterea rezistenței la insulină. Aceste riscuri includ creșterea toleranței la glucoză, diabet de tip 2, creșterea tensiunii arteriale. Sindromul ovarelor polichistice apare la la 4% -7% din femeile  tinere si este asociat cu un risc crescut de cancer endometrial.

  • “Ovarul polichistic” are rezultate normale la testele hormonale și metabolice.
  • Sindromul ovarului polichistic” este asociat cu seboree, acnee, căderea parului, hiperandogenism și teste hormonale modificate.

 

 

Chistadenomul:

Este un tip de tumoră benignă, care se dezvoltă din țesut ovarian. Acesta pot fi umplut cu un material fluid de tip mucus.

  • Chistadenomul poate deveni foarte mare, cresterea fiind tipică acestui tip de chist ovarian. Se operează și are nevoie de examen anatomo-patologic (biopsie)

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro