7 din 10 femei, care au infecție cu chlamydia, nu prezintă simptome! Din acest motiv, infecția poate evolua până modifică iremediabil trompele uterine. Si determină infertilitate. Este una dintre cauzele principale ale infertilității feminine.
Bacteria Chlamydia se transmite prin contact sexual neprotejat- vaginal, anal, oral. Pentru că infecția nu dă simptome, poate să persiste ani de zile. În felul acesta, distruge arhitectura trompelor uterine. Până când le blochează și așa apare infertilitatea.
În trompele uterine are loc întâlnirea dintre ovocit (celula reproducătoare feminină) și spermatozoid (celula reproducătoare masculină).
Dacă infecția începe la 20 de ani, nu e tratată și la 30 de ani vă doriți un copil, în acest timp, trompele uterine sunt modificate iremediabil. Și nu mai pot să faciliteze apariția sarcinii. Singura șansă să aveți un copil este FIV.
Cum se transmite?
Chlamydia trachomatis este o specie de bacterie gram-negativă. Reprezintă cauza pentru boala infecțioasă denumită clamidioză. Este bacteria cea mai transmisă prin contact sexual neprotejat.
Bacteria Chlamydia trachomatis se transmite prin contacte sexuale: vaginale, anale sau orale, neprotejate de prezervativ.
Infecția poate să fie transmisă de un bărbat infectat, chiar dacă acesta nu ejaculează. În cazul femeilor, nu apar simptome în 70% dintre cazuri. La 30% dintre femei poate apărea senzația de usturime la urinare.
În cazul femeilor, Chlamydia trachomatis poate determina:
- Cervicită. Reprezintă o inflamație la nivelul colului uterin, de cele mai multe ori simptomele lipsesc. Colul este partea cea mai de jos a uterului. El se extinde ușor înspre vagin.
- Salpingită. Înseamnă inflamația trompelor uterine. Această inflamație se poate răspândi cu ușurință de la o trompă la alta, astfel încât ambele trompe uterine pot fi afectate. O condiție esentială pentru prevenirea bolii este sexul protejat.
Cum se depistează, dacă nu dă simptome?
În fiecare an, în cadul examenului ginecologic, e nevoie de examen microbiologic al secrețiilor. De fapt, la examenul ginecologic anual, aveți de nevoie de:
- consultație
- ecografie transvaginală
- test Papanicolau
- examen microbiologic
Medicul specialist poate diagnostica prezența infecției cu Chlamydia:
- pe baza unui test de urină (ELISA sau amplificarea acidului nucleic)
- prin analiza secrețiilor vaginale recoltate printr-un tampon vaginal (amplificarea acidului nucleic, identificarea acidului nucleic, cultură, ELISA).
Cum se tratează Chlamydia trachomatis?
Tratamentul constă în administrarea unor antibiotice.
- La 3 luni de la vindecare, este necesară o retestare pentru a evalua rata de
succes a tratamentului. Pentru a evita complicațiile, tratamentul se
instaurează cât mai curând de la momentul infectării. - Tratamentul vizează ambii parteneri sexuali. În perioada acestuia, se recomandă abstinență.
- La finalul tratamentului trebuie să verificați dacă bacteria a
fost eliminată. Dacă infecția cu această bacterie persită în stare latentă, ea
va face pagube în trompele uterine. Pagubele sunt ireversibile. - Infecția cu bacteria chlamydia nu produce anticorpi protectori. Oricând în viață puteți să vă reinfectați, dacă aveți contact sexual neprotejat de prezervativ.