Chlamydia. 70% dintre femeile infectate nu au simptome

Chlamydia

Chlamydia. 7 din 10 femei, care au infecție cu chlamydia, nu prezintă simptome! Din acest motiv, infecția poate evolua până modifică iremediabil trompele uterine. Si determină infertilitate. E una dintre cauzele principale ale infertilității feminine.

Chlamydia. Cum se transmite?

Chlamydia trachomatis este o specie de bacterie gram-negativă. Reprezintă cauza pentru boala infecțioasă denumită clamidioză. Este bacteria cea mai transmisă prin contact sexual neprotejat.

  • Bacteria Chlamydia trachomatis se transmite prin contacte sexuale: vaginale, anale sau orale, neprotejate de prezervativ.
  • Infecția poate să fie transmisă de un bărbat infectat, chiar dacă acesta nu ejaculează.

 

În cazul femeilor, nu apar simptome în 70% dintre cazuri. La 30% dintre femei poate apărea senzația de usturime la urinare.

Cum se depistează?

Chlamydia. În fiecare an, în cadul examenului ginecologic, e nevoie de examen microbiologic al secrețiilor. Medicul specialist poate diagnostica prezența infecției cu Chlamydia:

  • pe baza unui test de urină (ELISA sau amplificarea acidului nucleic)
  • prin analiza secrețiilor vaginale recoltate printr-un tampon vaginal (amplificarea acidului nucleic, identificarea acidului nucleic, cultură, ELISA).

 

Cum se tratează Chlamydia trachomatis?

Chlamydia. Tratamentul contă în administrarea unor antibiotice specifice infecției. Tratamentul se face concomitent pentru toți partenerii sexuali. La 3 luni de la vindecare, este necesară o retestare pentru a evalua rata de succes a tratamentului. Pentru a evita complicațiile, tratamentul se instaurează cât mai curând de la momentul infectării.

La femei, Chlamydia trachomatis poate determina:

  • Cervicită.  Reprezintă o inflamație la nivelul colului uterin, de cele mai multe ori simptomele lipsesc. Colul este partea cea mai de jos a uterului. El se extinde ușor înspre vagin.
  • Salpingită. Înseamnă inflamația trompelor uterine. Această inflamație se poate răspândi cu ușurință de la o trompă la alta, astfel încât ambele trompe uterine pot fi afectate. O condiție esentială pentru prevenirea bolii este sexul protejat.

 

Foto: pixabay.com/ro