Congelarea embrionilor, identică cu a ovocitelor

congelarea embrionilor

Congelarea embrionilor este o opțiune de conservare a fertilității pentru cupluri. Sau pentru femeile, care nu au un partener și care au apelat la donator de spermă.

 

Studiile arată că înghețarea embrionilor și depozitarea acestora pentru utilizare ulterioară este semnificativ asociată cu rate bune de sarcină la pacientele cu vârsta peste 35 de ani.

Congelarea embrionilor este eficientă și în cazul pacientelor cu endometrioză sau care vor trece prin tratamente destinate cancerului. Chimioterapia și radioterapia distrug materialul genetic feminin și masculin.

Congelarea embrionilor este posibilă, dacă la momentul colectării ovocitelor, aveți partener sau dacă apelați la donator de spermă.

 

Vitrificarea ciclului divizat:

 

Procesele de vitrificare (congelare) a ovocitelor și a embrionilor sunt similare. De aceea, unele femei aleg să fertilizeze doar o parte din ovocitele recoltate din ovare, după stimularea ovarianăși să înghețe restul. Situația este cunoscută sub numele de ciclu divizat. 

 

Ciclurile divizate permit femeilor să își păstreze fertilitatea:

  • cu sperma unui donator sau a partenerului actual
  • să își salveze unele dintre propriile ovocite pentru a fi fertilizate ulterior.

 

 

Calitatea ovocitelor scade odată cu vârsta:

 

 

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, crește procentul de ovocite anormale genetic. Acestea nu pot forma un embrion sănătos.

  • Ovocitele nu îmbătrânesc după ce sunt înghețate, rămân la aceeași vârstă ca atunci când au fost recuperate. 
  • Congelarea ovocitelor la o vârstă tânără (până în 34 de ani) asigură șanse mari de sarcină mai târziu în viață. 
  • Femeile se nasc cu toate ovocitele pe care le vor avea vreodată. Congelarea ovocitelor vă permite să aveți o sarcină, cu propriul material genetic (veți avea un copil biologic) și după 40 de ani. 
  • Congelarea ovocitelor permite femeilor să decidă când sunt pregătite să aibă copii, fără efectele negative legate de vârstă.