Consultația prenatală. Analizele recomandate

consultație prenatală

Cu trei luni înainte de sarcină, viitoarea mamă trebuie să ia acid folic sau vitamina B9. Astfel e redus riscul defectului fetal numit spina bifida.

 

Spina bifida este un defect la nivelul coloanei vertebrale, care constă în lipsa sudurii complete a arcului vertebral. Măduva spinării rămâne neprotejată.

Așa apare ideea că sarcina trebuie programată. Iar viitoare mamă are nevoie de evaluară medicală înainte de cele 9 luni. Se numește consultație prenatală. Ce presupune?

 

Examenul ginecologic:

Consultația prenatală constă într-un control ginecologic. Acesta include și testul Babeș – Papanicolau, dar și examenul de secreție vaginală. Vezi detalii.

Ecografia de sân:

Deși nu intră în rutina examinărilor prenatale, cei mai mulți medici recomandă, înaintea sarcinii, ecografia de sân. Este o analiză fără riscuri.

Dacă specialistul descoperă o leziune premalignă sau malignă la nivelul sânului, aceasta trebuie tratată înainte celor  9 luni.

În timpul sarcinii, imunitatea mamei scade ca să tolereze sarcina, atâta vreme cât jumătate din materialul genetic al fătului nu îi aparține mamei.

Imunitatea scăzută pentru o leziune canceroasă sau cu posibilitatea transformării maligne înseamna o evoluție rapidă a bolii. De aceea, se verifică ecografic și sânii înainte de sarcină.

 

Istoricul medical al mamei:

La evaluarea prenatală, veți fi întrebată despre:

  • boli ale rudelor de gradul 1 sau 2 –  hemofilie, diabet zaharat, feti malformati, sindrom Down
  • bolile copilăriei – rujeola, rubeola
  • hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli endocrinologice

 

La consultația prenatală veți primi analizele uzuale de sânge și urină. Și ar trebuie să vă identificați grupa sanguină.

  • Acum sunt recomandate testările pentru hepatitele B, C, dar și pentru virusul HIV.
  • Aveți nevoie și de o măsurare a tensiunii arteriale. În felul acesta, medicul știe cu ce date biologice intrați în sarcină.