Consultația prenatală

Consultația prenatală

Consultația prenatală. Cu trei luni înainte de sarcină, viitoarea mamă trebuie să ia acid folic sau vitamina B9. Astfel e redus riscul defectului fetal numit spina bifida. Vorbim despre un defect la nivelul coloanei vertebrale, care constă în lipsa sudurii complete a arcului vertebral. Măduva spinării rămâne neprotejată.

Așa apare ideea că sarcina trebuie programată. Iar viitoare mamă are nevoie de evaluară medicală înainte de cele 9 luni. Se numește consultație prenatală.

 

Examenul ginecologic

Consultația prenatală constă într-un control ginecologic. Acesta include și testul Babeș – Papanicolau, dar și examenul de secreție vaginală. Vezi detalii.

Ecografia de sân

Deși nu intră în rutina examinărilor prenatale, cei mai mulți medici recomandă, înaintea sarcinii, ecografia de sân. Este o analiză fără riscuri. Dacă specialistul descoperă o leziune premalignă sau malignă la nivelul sânului, aceasta trebuie tratată înainte celor  9 luni. În timpul sarcinii, imunitatea mamei scade ca să tolereze sarcina, atâta vreme cât jumătate din materialul genetic al fătului nu îi aparține mamei. Imunitatea scăzută pentru o leziune canceroasă sau cu posibilitatea transformării maligne înseamna o evoluție rapidă a bolii. De aceea, se verifică ecografic și sânii înainte de sarcină.

Istoricul medical al mamei

La evaluare prenatală, veți fi întrebată despre:

  • boli ale rudelor de gradul 1 sau 2 –  hemofilie, diabet zaharat, feti malformati, sindrom Down
  • bolile copilăriei – rujeola, rubeola
  • hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli endocrinologice

 

La consultația prenatală veți primi analizele uzuale de sânge și urină. Și ar trebuie să vă identificați grupa sanguină.

Acum sunt recomandate testările pentru hepatitele B, C, dar și pentru virusul HIV.

Aveți nevoie și de o măsurare a tensiunii arteriale. În felul acesta, medicul știe cu ce date biologice intrați în sarcină.

 

 

Foto: pixabay.com/ro