Contracepția după naștere

Contracepția după naștere

Contracepția după naștere. Multe metode contraceptive nu sunt recomandate după naștere. De aceea, metoda contraceptivă se alege împreună cu medicul care v-a supravegheat sarcina. Consilierea de contracepție ar trebui să se întâmple la 6 săptămâni după naștere.

 

Contracepția după naștere. Mituri: 

Cel mai utilizat mit în privința contracepției după naștere este că, în perioada alăptării, nu puteți rămâne însărcinată. E doar un mit. Se numește amenoree (lipsa menstruației) de lactație și nu este o metodă contracepțivă sigură.

În timpul alăptării, se secretă hormonul numit prolactină, care inhibă secreţia de estrogeni. Rezultatul este absența ovulaţiei (imposibilitatea de a rămâne însărcinată).

  • Daca nu alăptați, menstruatia poate să apară dupa 6-8 săptămâni de la naștere.
  • Dacă alăptați, menstruatia poate să se reia după câteva luni.  Unele mame pot avea menstruație după înțărcarea copilului.

 

Cum reapare ovulația?

În timpul nașterii, uterul suferă modificări. După naștere, din uter se elimină lochia, un lichid care, ințial, este sanguinolent. Ulterior, îți modifică culoarea. Procesul poate dura între 3 și 8 săptămâni. Abia după acest timp, uterul e vindecat.

Ovarele vor elibera un ovul înainte de prima menstruație. Și nu știți când se întâmplă. De aceea, după pauza de 6 săptămâni după naștere de relații intime (recomandată din maternitate), e indicat să vă găsiți o metodă contraceptivă.

  • La început, e recomandat prezervativul.
  • Dacă optați pentru pilula contraceptivă, doar unele sunt recomandate în timpul alăptării (cele care contin progesteron). Alte tipuri scad secreția lactată.

 

Între două sarcini,  ar trebui să treacă un an – dacă ați născut natural. Dacă ați suferit o cezariană, ar trebui să treacă 2 ani între sarcini.

 

 

Foto: pixabay.com/ro