Contraceptivele orale combinate

Contraceptivele orale combinate

Contraceptivele orale combinate conțin doze mici din 2 hormoni – un progestativ şi un estrogen – similari hormonilor naturali progesteron şi estrogen din organismul unei femei. Acţionează în principal prin prevenirea eliberării ovocitelor (celulele reproducătoare feminine) din ovare.

Contraceptivele orale combinate. Cum se administrează?

 • Prima pilulă din folie se administrează în PRIMA zi de menstruație, după care se continuă cu câte o pilulă pe zi, la aceeași oră, până la epuizarea foliei. Apoi urmează o pauză de 7 zile. Următoarea folie de pilule se începe în a 8-a zi – regulile de administrare o iau de la capăt.
 • Dacă folosiți corect pilulele, conform indicațiilor din prospect, atunci ele vă vor proteja atât pe durata administrării, dar și în timpul pauzei de 7 zile dintre folii. Pilulele contraceptive pot fi folosite în siguranță 5 ani, fără să fie nevoie de pauză.
 • Medicul vă recomandă pilule contraceptive conbinate după consultație de speecialitate. În timpul administrării pilulei, dar și fără pilule, controlul ginecologic anual este obligatoriu, după ce v-ați început viața sexuală. Aceasta în lipsa oricărui simptom.

 

Contraceptivele orale combinate. Beneficii:

 • împiedică sarcina
 • protejează împotriva cancerului de endometru (mucoasa uterină)
 • protejează împotriva cancerului de ovar

 

Contraceptivele orale combinate:

 • Nu se acumulează în organism. Nu aveți nevoie de „pauză” 
 • Trebuie luate în fiecare zi, indiferent dacă aveți sau nu contact sexual în acea zi.
 • Nu produc infertilitate.
 • Nu modifică comportamentul sexual
 • Nu întrerup evoluţia unei sarcini deja existente

 

Am uitat pilula. Ce fac?

Este important să administrați zilnic pastila, la aceeași oră. Este important să initiați o folie nouă la timp, după pauza de 7 zile, în cazul în care utilizați folii cu 21 pastile. Dacă ați uitat să luați o pastilă, o administrați cînd vă aduceți aminte. În cazul în care ați uitat să luați 2 sau 3:

 • Luați ultima pilulă pe care ați omis-o.
 • Pilula precedentă uitată (prima) se aruncă.
 • Utilizați o metodă de contracepție suplimentară în următoarele 7 zile (prezervativ)
 • În cazul în care ați avut un contact sexual în ultimele 5 zile, puteți utiliza contracepție de urgență. Vezi aici cum!

 

Vreau un copil!

Dacă opriți contraceptivele orale combinate puteți rămâne însărcinată la fel de repede ca o femeie care nu își administrează acest tip de contracepție. Contraceptivele orale combinate nu întârzie revenirea fertilităţii după oprirea utilizării lor. 

 

E adevărat că mă îngraș?

Studiile arată că, în mod obişnuit, contraceptivele nu modifică greutatea. Luați în greutate deoarece consumați alimente înalt calorice. Adică luați multă energie din mâncare. Și nu o pierdeți prin activități fizice intense. Este un mit că, pe măsură ce trec anii, vă îngrășați. În mod normal, trecerea timpului înseamnă că apa din organism diminuă, scad și muschii. Aceste două modificări ar trebui să arate scăderi în greutate, nu creșteri. Dar, pe măsură ce trece timpul, nevoile energetice (de alimente) ale organimului scad. Cei mai mulți oameni nu respectă aceste date biologice și continuă să mănânce ca la… 20 de ani. Din acest motiv, trecerea anilor e asociată frecvent cu o creștere a kilogramelor.

 

Fumez. Iau contraceptive orale combinate? 

Femeile fumătoare, care au 35 de ani sau au depăşit această vârstă, trebuie să aleagă o altă metodă de contracepție. Fumatul asociat cu anticoncepționalele orale creste semnificativ riscul de accident vascular cerebral. Printre problemele pe care le determină fumatul, una vizează vasele de sânge. Fumatul face vasoconstricție, deci vasele se îngustează, și creste concentrația grăsimilor din sânge. În acest context, sângele devine mai vâscos. Crește astfel riscul accidentului vascular cerebral.

 

 

Foto: pixabay.com/ro