Cum afectează sistemul imunitar fertilitatea?

maturarea ovocitelor in vitro

Soldații de apărare în organismul uman de numesc leucocite. Au senzori prin care recunosc o celula proprie organismului de una străina (virus, bacterie, globulă rosie transfuzată, celulă canceroasă).

 

 

Odată ce detectează o celulă străină, îi decodează informația chimică și fabrică arme împotriva ei. Armele se numesc anticorpi, capabili să o distrugă.  ”Senzorii” leucocitelor se numesc antigene HLA (human leukocyte antigen). Fiecare om are un sistem diferit  HLA.

 

De ce este tolerat embrionul uman de către sistemul imunitar matern?

 

 

Se spune că sarcina reduce din eficiența sistemului imunitar al mamei. De fapt, păcălește sistemul imunitar matern. Un embrion este tolerat de către sistemul imunitar al mamei (deși jumătate este străin de mama, jumătate înseamnă informația genetică de la tata).

De ce este tolerat? Embrionul exprimă un tip particular de senzori, denumiți HLA-G, fără sa exprime pe suprafața celulelor niciuna dintre antigenele HLA clasice. Spre deosebire de antigenele HLA clasice (clasele A, B, C si D, implicate în aparare, dar și în respingerea transplantului) care sunt sute, există doar 5 tipuri de antigene HLA-G (pe care le are fătul).

De aceea, șansele compatibilității între mamă și făt sunt ridicate. Antigenele HLA-G sunt exprimate numai la nivelul trofoblastului (din care se va forma placenta).

 

Când embrionul se implantează în mucoasa uterină:

Sistemul imunitar matern îl va recunoaște drept propriu, îl si va ajuta prin fabricarea unor anticorpi blocanți.

  • O parte dintre anticorpii blocanți vor inactiva celulele NK (natural killer) uterine.
  • O parte se atașează de placentă și păcălesc sistemul imunitar matern.

 

Totuși, unele sarcini nu sunt premise de sistemul imuntar matern. Cele mai frecvente cauze ale respingerii embrionului se numesc:

  • compatibilitate HLA între mama și tata
  • sindromul antifosfolipidic
  • boli autoimune
  • anticorpi antispermatici
  • populație agresivă de celule NK si limfocite B 
  • incompatibilitate Rh

 

Compatibilitate HLA între mama și tata:

Dacă mama are antigene HLA clasice similare cu cele ale tatălui (ca și cum ar fi frați compatibili), embrionul nu mai este recunoscut. Celulele NK atacă trofoblastul (din care se formează placenta), sarcina se oprește în evoluție.

 

Sindromul antifosfolipidic:

Fosfolipidele sunt părți ale membranelor celulare. În condiții patologice, pot să apara anticorpi împotriva lor. Și în boli autoimune pot apărea anticorpi antifosfolipidiciAșa apar tromboze (cheaguri) la nivelul vaselor placentei. Întrerup circulația sanguina și se declanseaza avortul spontan.


Boli autoimune:

Bolile autoimune determină distrugerea structurilor proprii, care nu mai sunt recunoscute drept proprii de către anticorpi. Vorbim despre: lupusul eritematos, artrită reumatoidă, diabetul de tip 1, boala Chron, psoriazisul, tiroidita autoimuna Hashimoto.

 

Anticorpi antispermatozoizi:

O mică parte dintre femeile cu infertilitate și avort spontan recurent prezintă anticorpi împotriva spermatozoizilor.

 

Populatie agresivă NK și limfocite B:

Există peste 40 de tipuri de limfocite, care alcătuiesc sistemul imunitar. Dintre acestea, două sunt importante în infertilitate: CD 19+5+ si CD 56+.

Dacă o femeie are unul dintre aceste tipuri agresive, va avea riscuri de avort spontan.

  • CD 19+5+ sunt limfocite din categoria B, adică cele care produc anticorpi.
  • CD 56+ sunt limfocite de tipul NK (Natural Killer), adica celule care nu au nevoie de cooperare cu alte tipuri de limfocite și pot ataca direct structurile care nu sunt propiri. 

 

Incompatibilitatea Rh:

Vezi aici ce înseamnă.