Cum apar celulele reproducătoare feminine?

celule reproducatoare feminine

Ovogeneza (apariția ovocitelor, celulele reproducătoare feminine) apare în straturile exterioare ale ovarelor. Ca și în cazul producției de spermă, ovogeneza începe cu o celulă germinativă. În ovogeneză, această celulă germinativă este numită oogoniu și se formează în timpul dezvoltării embrionare.

 

Oogoniul suferă procesul de mitoză pentru a produce aproximativ 1-2 milioane  de ovocite până la naștere. Ovocitele primare încep meioza înainte de naștere. Meioza este tipul de diviziune celulară care permite formarea celulelor reproducătoare. Cu toate acestea, divizia meiotică este oprită în prima etapă a profazei. 

  • În momentul nașterii fătului de sex feminin, toate ovocitele viitoare se află în profaza I. Această situație este în contrast cu sistemul reproductiv masculin, în care sperma este produsă continuu pe tot parcursul vieții individului. 
  • Începând cu adolescența, hormonii hipofizari determină în fiecare lună dezvoltarea câtorva foliculi într-un ovar. Acest lucru are ca rezultat un ovocit primar, care termină prima diviziune meiotică. Celula se împarte inegal, majoritatea citoplasmei și organitelor (organele celulare) mergând către o celulă, numită ovocit secundar

Un singur set de cromozomi și o cantitate mică de citoplasmă se îndreaptă către cealaltă celulă. Această a doua celulă se numește corp polar și de obicei moare. Divizia celulară este din nou oprită, de data aceasta la metafaza II. 

La ovulație, acest ovocit secundar este eliberat și se deplasează spre uter prin trompa uterină. Dacă ovocitul secundar este fertilizat, celula continuă prin meioza II, producând un al doilea corp polar și ovocit haploid, care fuzionează cu sperma pentru a forma un ovocitul fertilizat (zigot) care conține toți cei 46 de cromozomi. A apărut o nouă viață!

 

Cum acționează hormonii asupra reproducerii?

Ciclurile de reproducere masculine și feminine sunt controlate de hormoni eliberați din hipotalamus și hipofiza anterioară și hormoni din țesuturile și organele reproductive. 

  • Hipotalamusul monitorizează necesitatea producerii și eliberării de hormoni FSH și LH din hipofiza anterioară. 
  • FSH și LH afectează structurile de reproducere pentru a provoca formarea spermei și pregătirea ovocitelor pentru eliberarea din ovar și o posibilă fertilizare. 
  • La bărbat, FSH și LH stimulează celulele Sertoli și celulele interstițiale Leydig în testicule pentru producția de spermă. Celulele Leydig produc testosteron, care este, de asemenea, responsabil pentru caracteristicile sexuale secundare ale bărbaților. 
  • La femeie, FSH și LH determină producerea de estrogen și progesteron. Acestea reglează ciclul reproductiv feminin, care este împărțit în ciclul ovarian și ciclul menstrual.