Cum apar spermatozoizii? La fiecare 61 de zile, bărbatul are spermatozoizi noi (celule reproducătoare masculine). Aceasta spre deosebire de femei, la care celulele reproducătoare apar din a treia săptămână de viață intrauterină.
Spermatogeneza este procesul de formare şi maturare a celulelor sexuale masculine (spermii sau spermatozoizi), proces ce are loc în tubii seminiferi ai testiculelor.
Diferenţierea celulelor germinale primordiale la bărbat începe la pubertate.
- În momentul naşterii, celulele germinale pot fi recunoscute în cordoanele sexuale ale testiculelor ca nişte celule mari, palide, înconjurate de 6 celule de susţinere.
- Cu puţin înainte de pubertate, cordoanele sexuale devin tubi seminiferi.
- Cu aproximaţie la acelaşi moment, celulele germinale primordiale formează spermatogoniile, care se diferenţiază, pe rând, în spermatocite primare.
- După 16 zile, apar spermatocitele secundare. Aceste celule încep imediat a doua maturaţie, care duce la producţia a două spermatide (conţin 23 de cromozomi şi o cantitate de ADN).
- Spermatidele suferă o serie de modificări care duc la producerea de spermatozoizi.
Cum apar spermatozoizii? La bărbat, timpul necesar pentru ca spermatogonia să se transforme într-un spermatozoid matur este de aproximativ 61 de zile. Atunci când este complet format, spermatozoidul intră în tubii seminiferi.
Lichidul spermatic:
Lichidul spermatic rezultă din amestecul realizat de către tubii seminiferi din testicule, epididim, ducte deferente şi glande anexe: prostată, vezicule seminale, glande bulbouretrale.
Lichidul astfel obţinut, numit lichid spermatic, este eliminat prin uretră în timpul ejaculării, fiind numit lichid ejaculator.
O contribuţie majoră la producerea lichidului spermatic este asigurată de către prostată, prin secreţia de lichid prostatic, şi de către veziculele seminale prin lichidul secretat.
- Lichidul spermatic este un lichid dens, vâscos, albicios – gălbui, ce se coagulează la temperatură înaltă, cu un PH alcalin între 7.3 şi 7.9.
- Volumul normal al lichidului ejaculator este în mod normal 3 ml.
- Compoziţia lichidului spermatic este asigurată de către elementele celulare (spermiile sau spermatozoizii) şi de elementul lichid în care spermatozoizii plutesc.
- De obicei, fiecare mm3 de lichid spermatic conţine aproximativ 60 – 100000 de spermatozoizi, astfel cei 3 ml de lichid spermatic conţin aproximativ 170 – 300 milioane de spermatozoizi. Vezi aici ce înseamnă infertilitate severă.
Spermatozoidul este cea mai mică celulă din corpul uman, foarte mobilă, datorită cozii sale. Are o lungime de aproximativ 50 – 70 microni. Conține material genetic (informația genetică).
Foto:pixabay.com/ro