Cum apare viața după ICSI?

Activarea ovocitelor cu calciu ionoforic

Cum apare ADN-ul? Injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului se folosește când spermograma nu este in limite normale.  Sunt viabili, posibil, doar câțiva spermatozoizi. Echipa medicala din centrul de fertilizare umană asistată alege ca aceștia să fie injectați, asistat, în laborator, direct in ovocit.

Cum apare viața după ICSI?

Cum apare ADN-ul? După fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului), embriologul are vizibilitate asupra ovocitului în mod natural. Poate să observe la micoscop dacă acesta a fost fertilizat. Fertilizare înseamna apariția a 2 pronuclei  – unul de origine feminină și unul de origine masculină. Dacă exista acei doi pronuclei, înseamna ca ovocitul a fost fertilizat normal. Are deja informație gentică.  A apărut viața!

Cum apar erorile genetice?

Ovocitul normal are 23 de cromozomi, iar spermatozoidul  – alți 23 de cromozorni. Înainte de fertilizarea naturată – și ovocitul și spermatozoidul au un numar dublu de cromozomi, aceasta înseamnă ca sunt imaturi. Și ovocitul și spermatozoidul trebuie să își înjumătățească numărul de cromozomi.

Pentru a fi matur, ovocitul trebuie să își expulzeze jumătate din materialul genetic. În această etapa, în mod spontan, pot apărea erori.  Ovocitul rămâne cu un cromozom în plus sau în minus. Dacă acesta e fertilizat, apar defecte genetice, de exemplu trisomiile – simdrom Down, sindrom Edwards.

La fertilizarea umană asitată, aceste erori se pot verifica în laboratorul de genetică, înainte de implantarea embrionului în uter. Verificarea se numește PGS – preimplantation genetic screening.