Cum apreciem calitatea ovocitelor?

Cum apreciem calitatea ovocitelor?

Ovocitele sunt celulele reproducătoare feminine. Ovocitul de calitate  va forma un embrion competent genetic, cu toate șansele să evolueze către nașterea unui copil sănătos. Calitatea ovocitelor este influențată de vârsta lor, care este egală cu vârsta mamei. De asemenea, este influențată de eventualele boli ale ovarului. De ce?

 

Timpul scade numărul

Celulele reproducătoare feminine (ovocitele) se găsesc în ovare și se dezvoltă în foliculi – cavități pline cu lichid. Numărul de ovocite din ovare scade, în mod natural, odată cu vârsta femeii, printr-un proces de involuție, numit atrezie. Numărul maxim de ovocite prezent în ovare, la 20 săptămâni de viață intrauterină (la fătul de sex feminin), este de 6-7 milioane. Celulele reproducătoare se vor reduce permanent. Între 35-37 de ani, numărul lor ajunge la aproximativ 30 000.

 

Și calitatea

Pe măsura ce trece timpul, scade calitatea, nu doar numărul. Calitatea înseamnă un ovocit competent genetic, care va forma un embrion competent genetic.

 

Cum influențează bolile ovarului calitatea ovocitelor?

 

Ovarele micropolichistice conțin ovocite, care nu au calitate bună. Acestea nu se maturizează corect pentru a fi capabile să fie fertilizate corect. Din această situație apare infertilitatea legată de această boală.

 

Endometrioza afectează mediul lichid din interiorul foliculului, locul unde stă ovocitul. Ceea ce înseamnă capacitea redusă a ovocitului de a ajunge la maturitate.

 

Bolile metabolice – diabetobezitate –  afectează de asemenea mediul lichid în care de se dezvoltă ovocitul în folicul. Așadar nu va avea o dezvoltare optimă. Doar ovocitul matur poate fi fertilizat.

 

Fumatul afectează vascularizația în interiorul ovarului. Vorbim de vase extrem de mici, care sub acțiunea fumatului se strîng. Și nu mia irigă bine țesutul. Situația înseamnă că ovocitele nu vor ajunge corect la maturitate. De asemenea, fumatul alterează și ADN-ul.