Cum distruge fumatul fertilitatea?

Tigările însă duc și la probleme de fertilitate atât în cazul bărbaților, cât și ân cazul femeilor.

Cum distruge fumatul fertilitatea? Cei mai mulți oameni înțeleg că fumatul crește riscul bolilor de inimă și a celor pulmonare. Tigările însă duc și la probleme de fertilitate atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor.

 

Cum afectează celulele reproducătoare?

Cum distruge fumatul fertilitatea? În țigări găsim produse chimice extrem de diferite:

  • nicotina
  • cianura
  • monoxidul de carbon

Aceste trei tipuri de substanțe chimice  accelerează rata de pierdere a ovocitelor (celulele reproducătoare feminine) din ovare. Din păcate, odată ce ovocitele dispar, nu pot fi înlocuite sau regenerate. Aceasta înseamnă că menopauza se instalează cu 1 până la 4 ani mai devreme la femeile care fumează (comparativ cu nefumătoarele).

  • Fumătorii de sex masculin constată scăderea calității spermei. Mai exact, au un număr mai mic de spermatozoizi, motilitate mai mică (capacitatea spermei de a se mișca) și un număr crescut de spermatozoizi cu defecte genetice.
  • Fumatul scade capacitatea spermatozoizilor de a fertiliza ovocitele.

 

Cum afectează fertilizarea?

Cum distruge fumatul fertilitatea? Femeile care fumează nu concep la fel de eficient ca nefumătoarele de aceeași vârstă. Rata de infertilitate este de două ori mai mari decât în cazul nefumătoarelor. Riscul pentru problemele de fertilitate crește odată cu numărul de țigări fumate zilnic.

Chiar și tratamentele pentru fertilitate, cum ar fi FIV, nu pot depăși efectele fumatului asupra fertilității. În cazul tratamentelor pe care le presupun tehnicile de fertilizare asistată, medicul supraspecializat în tratamentul infertilității vă recomandă doar să nu fumați. Fără alte restricții. De ce? 

  • Fumătoarele au nevoie de mai multe medicamente de stimulare homonală.
  • Fumătoarele au mai puține ovocite la momentul extragerii acestora din ovar
  • Fumătoarele au rate de sarcină cu 30% mai mici comparativ cu nefumătoarele.
  • Fumatul are impact asupra materialului genetic din ovocite și spermatozoizi. Aceasta înseamnă rate mai mari de avort  spontan și ratele mai mari de defecte congenitale ale feților.

 

Cum afectează fătul?

Bărbații ale căror mame au fumat o jumătate de pachet de țigări (sau mai multe) pe zi au  un număr mai mic de spermatozoizi.

Fumatul în timpul sarcinii duce la restricționarea creșterii copilului înainte de naștere. Copiii născuți cu greutate mică la naștere  prezintă un risc mai mare, mai târziu în viață, de boli precum:  diabet, obezitate și boli cardiovasculare.

Copiii ai căror părinți fumează prezintă un risc crescut de sindrom de moarte subită a sugarului.

Copiii ai căror părinți fumează  au risc mare de a suferi de astm.

 

Fumatul pasiv, aceleași riscuri

Nu fumez, dar partenerul meu da. Femeile expuse la fumatul pasiv au toate riscurile asociate fumatului.

  • Renunțarea la fumat poate fi foarte, foarte dificilă, dar studiile arată că șansa de succes este mult mai mare dacă lucrați cu profesioniști în domeniul sănătății. Îi găsiți în programul național  ”Stop fumat”. Vezi aici link.

 

Foto: pixabay.com/ro