Cum se congelează embrionii de ziua 5?

Embrionii de 5 zile

Embrionii de 5 zile. În ziua 5, embrionul are 80 de celule. Se numește acum blastocist. Recomandarea generală este ca viitorii părinți să aștepte până în ziua a cincea pentru embrio-transfer, pentru transferul in uterul mamei.

În ziua 5, embriologul are mai multe informații despre embrioni. Și stie care dintre aceștia a trecut de ziua 3. Uneori, în ziua 3, se opresc în evoluție spontan.

În embrionul de ziua a 5 se pot vizualiza două aspecte importante:

  • masa celulara internă  – din care se va forma embrionul și apoi copilul
  • trophectodermul din care  se va forma placenta – acesta trebuie sa arate normal pentru că, fără o placentă viabilă, embrionul nu are șanse să se dezvolte

Embrionii de 5 zile. În ziua 5, embriologul poate recolta câteva celule din blastocist pentru biospie. Ulterior, proba se duce în latoratorul de genetică. Prin analiza numita PGS, se face un screening  genetic, adică se văd defectele mari genetice.

Cum se congelează blastocistii?

Embrionii de 5 zile. Nu doar ovocitele, ci și blastociștii, adică embrionii de 5 zile, pot fi  congelati, pentru a fi transferați ulterior în uterul mamei.

Studiile au evolutat și au arătat că, pe medii de congelare performante, rata de surpraviețuire a blastocistilor este de peste  98%. Un embrion de calitate are șanse maxime să supraviețuiască și să îsi reia activitatea celulară. Timpul se opreste pentru acești embrioni în momentul congelarii și ceasul începe din nou să bată la decongelare.

Blastocistul își reia activitate celulară, diviziunea celulară identic cu cea al unui embrion proaspăt.

Studiile au arătat că rata de succes e mai mare, pe un ciclu natural, cu un embrion congelat decât cu un embrion proaspăt. Explicatia are legatura cu stimularea ovariană.

„Explicatia cercetatorilor ar fi că, atunci când e transferat un embrion proaspăt în uterul femeii, vine pe un endometru (mucoasa din interiorul uterului) care a fost supus stimulării hormonale. Endometru este mucoasa care se elimină la menstruație, în lipsa sarcinii, dar de fapt mucoasa în care se implanteaza embrionul.  În cazul unei stimulări homonale în urmă cu puțin timp,  acest endometru e bulversat și pot apărea desincronizari la nivel hormonal, care ar scădea rata de implantare a embrionului proaspăt” , spune Lorena Lupu,  embriolog la clinica Fertilia.

În cazul embrionilor congelați, organismul viitoarei mame a fost supus stimulării hormonale în urmă cu mai mult timp, deci a avut timp să reintre în normalitate.