Cum se evaluează calitatea ovocitelor?

calitatea ovocitelor

Ovocitele sunt celulele reproducătoare feminine. Se găsesc în ovare și se dezvoltă în foliculi (cavități cu lichid din ovare). Numărul ovocitelor scade progresiv cu vârsta femeii. Până când împliniți 35 de ani, ovocitele sunt considerate tinere.

 

 

Numărul maxim de ovocite se constată la 20 săptămâni de viața intrauterină, la fătul de sex feminin. Ovarul fetal produce 8 milioane de ovocite primare. Vor supraviețui după naștere 1-2 milioane. Între 35-37 de ani, ovarele conțin doar 20 000-30 000 de celule reproducătoare feminine. 

Acesta e momentul în care numărul scăzut de ovocite e asociat cu riscul de a avea calitate genetică slabă. Înseamnă că nu pot forma un embrion competent, fără defecte genetice.

 

Calitatea ovocitelor nu poate fi testată prin nicio analiză. Calitatea lor e arătată de un bebeluș, care se naște sănătos.

 

Ovocitele tinere aparțin unei femei de până în 35 de ani:

  • au un număr mare de elemente celulare care le asigură energia
  • peste 50% au material genetic normal, adică prin fertilizare sunt capabile să producă embrioni normali genetic

 

 

Calitatea ovocitului e scăzută de bolile metabolice:

Obezitatea și diabetul determină modificări metabolice, care destabilizează condițiile biologice de la nivelul ovarului. De aceea, este afectată maturarea ovocitelor. Doar ovocitele mature pot fi fertilizate. Vezi aici motivele.

 

Ovocitele sunt deranjate de fumat: 

Fumatul afectează vasele de sânge prezente în interiorul ovarelor. În felul acesta, ovocitele nu se pot matura corect. Din nou, doar ovocitele mature pot fi fertilizate.