Cum se face donarea de ovocite?

infertilitate masculină

Cum se face donarea de ovocite? Dacă un cuplu nu poate fi ajutat prin proceduri precum fertilizarea in vitro, ar putea să ia în considerare utilizarea ovocitelor donate. Este simplu și legal în România.

 

 

Când pot să apelez la donarea de ovocite?

Dacă femeia are mai multe condiții medicale, care duc la pierderea celulelor reproducătoare, ovocitele donate sunt o soluție. Iată, concret, situațiile:

  • Insuficiență ovariană prematură, o afecțiune în care menopauza s-a instalat foarte devreme, înainte de vârsta de 40 de ani
  • Rezerva ovariană diminuată, ceea ce înseamnă că ovocitele pe care le aveți sunt de calitate slabă (situația e cauzată de vârstă, deoarece fertilitatea scade abrupt după 40 de ani)
  • Boli cu transmitere genetică, care ar putea fi transmise copilului
  • Istoric de eșec al FIV (medicul dumneavoastră consideră că ovocitele de slabă calitate poate fi problema)

 

 

Utilizarea ovocitelor de la donatori devine din ce în ce mai frecventă, în special printre femeile cu vârsta de peste 40 de ani. 

Tehnica se bucură de cea mai mare rată de succes dintre toate procedurile de fertilizare.

În plus, femeile care utilizează embrioni proaspeți (care nu sunt înghețați) au șanse de 43,4% să rămână însărcinate la fiecare ciclu.

 

Ce face donatoarea de ovocite?

Cum se face donarea de ovocite? În primul rînd,  este evaluată pentru eventualele afecțiuni genetice sau boli cu transmitere prin sânge (HIV, virusul hepatitic B și C).

Donatoarele trebuie să aibă între 20 și cel mult 34 de ani. 

Va primi tratament pentru stimulare ovariană, astfel încât să îi fie recoltate mai multe ovocite

 

 

Ce face primitoarea de ovocite?

Cum se face donarea de ovocite? Procedura pentru donarea și implantarea ovocitelor este similară tratamentului standard FIV.

După un examen amănunțit, femeia care primește ovocitul donat va avea nevoie de tratament hormonal.

Dacă mai are ovare funcționale, va avea nevoie de tratament cu estrogeni și progesteron pentru a-și face ciclul să coincidă exact cu cel al donatoarei.

Ovocitele recuperate de la donatoare și fertilizate cu sperma partenerului primitoarei sunt transferate în uterul primitoarei.

Primitoarea de ovocite va continua să ia hormoni timp de aproximativ 10 săptămâni după aceea.

Sarcina decurge normal timp de 9 luni.

Viitoare mamă va putea să alăpteze fără probleme!

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro